Naslovnica Magaza Arhiva MMA Fighter Erko Jun: Pravi sam bosančeros

MMA Fighter Erko Jun: Pravi sam bosančeros

Erko Jun, ovdašnjoj javnosti najpoznatiji je po popularnosti na društvenim mrežama, a to najbolje potvrđuje brojka od skoro pet miliona pratitelja na Facebooku

Ermin Junuzović, poznatiji kao Erko Jun, fitness model i bodybuilder bh. korijena, u junu pod bh. zastavom debitirao je u MMA, pobjedivši u prvoj rundi Tomasza Oswiecinskija.

Jun se u MMA našao slučajno nakon upoznavanja sa bh. borcem Robertom Soldićem, poznatijim kao Vitez iz Viteza, nakon čega je počeo trenirati u Dusseldorfu u najboljoj njemačkoj dvorani UFD Gym, gdje pripreme vrši i Soldić.

Erko je ovdašnjoj javnosti najpoznatiji po popularnosti na društvenim mrežama, gdje na Facebooku ima skoro pet miliona fanova i pratitelja.

https://www.youtube.com/watch?v=INr95RNwHAU

U jeku ratnih dešavanja u BiH, Junuzović je kao dvogodišnjak s roditeljima izbjegao u belgijski grad Antwerpen, gdje i danas živi s porodicom. U karijeri bodybuildera osvajao je mnoge nagrade na svjetskom nivou i pojavljivao se na naslovnicama nekih svjetskih lifestyle magazina.

Drugi meč u MMA imat će 6. oktobra u Londonu, u The SSE areni na Wembleyju. Protivnik će mu biti Poljak Popek Monster (3-3), koji uz MMA ,ima uspješnu karijeru u Poljskoj kao rap muzičar.

– Kao i prvog protivnika i Popeka shvatam ozbiljno i predano se pripremam za meč. Inače, u svemu što radim u životu, dajem 100 posto sebe. Treniram u jednoj od najboljih dvorana u Evropi, u UFD Gymu u Dusseldorfu, gdje su najbolji treneri i borci, poput Roberta Soldića, Antuna Račića, Martina Zawade…

Svake sedmice sam tu, a vikendom idem kući u Belgiju. Tu dolaze i brojni strani borci, tako da sam imao priliku da treniram sa Thiagom Silvom, velikim UFC borcem, koji mi je pokazao dosta novih stvari. U Londonu će meč imati i Soldić, koji je glavni “krivac” što sam krenuo sa MMA. Pratio sam njegov prvi meč u KSW i tamo smo došli u kontakt, te sam ubrzo počeo trenirati u UFD Gymu. Prije fitnessa bavio sam se i kickboxom, ali nisam to shvatao baš ozbiljno, te sam zbog povrede koljena i strašnih problema s nogom počeo sa fitnesom, što je bio dio terapije – kaže Jun na početku razgovora.

Pojasnio je koje su mu ambicije kada je MMA u pitanju.

– MMA je jako zahtjevan sport. Do sada nisam imao jače i zahtjevnije treninge. MMA podrazumijeva veliku predanost, disciplinu, kondiciju, ali i mozak mora biti uključen. Borac mora imati taktiku, nije to klasična “makljaža”. Ja, primjera radi, volim da se borim, to mi je jača strana, ali isto tako moram biti spreman za hrvanje, ukoliko se sa protivnikom nađem na podu – govori Erko.

Karijeru je počeo u bodybuildingu, gdje je tri puta bio najbolji u Belgiji, a na Balkanu drugi. Na poziv je otputovao u Ameriku na takmičenje Model Universe, gdje je osvojio treće mjesto.

– Nakon toga sam više radio promocije za brandove i fotografije. Sarađivao sam sa najboljim fotografima, te su se moje slike sa reklama proširile po svijetu, od Australije do Amerike. Tako sam dobio priliku za velike sponzore, a često sam bio i na televiziji. Uradio sam više od 12 naslovnica za renomirane svjetske fitness magazine, te je tako rasla i moja popularnost na društvenim mrežama. Društveni mediji su postali moj biznis jer je i vrijeme takvo. Zarađujem odlično, jer što si popularniji, tako i više kompanija želi saradnju, pozivaju me na promocije, seminare i razne događaje – pojašnjava fitness model i bodybuilder.

Priroda posla kojim se bavi omogućila mu je putovanja širom svijeta, no želja mu je da još posjeti Brazil i Tajland. Zbog pretrpanog rasporeda i čestih putovanja, nije bio u prilici da posjeti BiH već pet godina. Planirao je to učiniti ovog ljeta, ali…

– Želio sam doći u Bosnu nakon borbe u junu. No, odmah su mi ponudili da radim drugi meč sa dobrim protivnikom. Želio sam ići dalje u MMA i prihvatio sam. Kako su pripreme važne, sada ne mogu nigdje putovati. Ako Bog da, poslije ove borbe u oktobru, dolazim u Mostar zbog Damira Belje, kojeg sam upoznao na pripremama u Dusseldorfu. Super je momak, družili smo se, tako da ću otići kod njega nekoliko dana. Također, obići ću Sarajevo, familiju u Banovićima i Tuzli – kaže Jun.

Uz veliku društvenu popularnost i atraktivan izgled ide i velika pažnja žena. Zanimalo nas je kako se nosi sa svim tim stvarima koje prate uspjeh.

– Ja sam pravi bosančeros, i, da budem iskren, volim žene. Sada sam slobodan, nisam u vezi, a, žena ima. Iz veze sa Ruskinjom Oksanom Almom imam kćerkicu Anisu i ona je sada cijeli moj svijet, za nju živim i najvažnija mi je. Tu su i moja majka i brat, koji su mi uvijek bili ogromna podrška u svemu što radim u životu, tako da smo stalno zajedno i živimo zajedno. Od ljudi iz BiH u kontaktu sam sa Selmom Bajrami, ona je super žena, legenda je. Radio sam i sa Aleksandrom Stojković Džidžom, ali ne pratim previše muziku, jer imam svojih obaveza – kaže s osmijehom Erko.