Image default
Arhiva

Mlijeko koristite kao zaštitu i gnojivo za vaše biljke

Možda vam čudno zvuči naslov današnje teme, ali zaista danas pišemo o kravljem mlijeku kao jednoj prirodnoj zaštiti za sve vrste biljaka ali i kao prirodnom gnojivu.

Za portal www.pravisavjeti.info piše Munib Prošić dipl.ing.agr.

Tretiranjem biljaka mlijekom na površini se stvara tanki sloj koji štiti biljke od prolaska svih mikroorganizama, gljivica i virusa. Biljke koje su preventivno tretirane mlijekom imaju poboljšani imunitet, a mlijeko povoljno utječe i na usvajanje i iskorištavanje hranjiva iz zemljišta.

Hranjive tvari u mlijeku su po Božijoj volji veoma precizno izbalansirane i omogućavaju biljkama optimalan rast i poboljšavaju im imunitet.

Mlijeko sadrži mikro i makro elemente;
-kalij,
-kalcij,
-sumpor,
-fosfor,
-magnezij,
-bakar,
-mangan,
-željezo …

Za šta sve se može koristiti kravlje mlijeko ?

Mlijeko se osim za ishranu može koristiti i u vrtu ili voćnjaku za različite namjene:

  • kao sredstvo za zaštitu od patogenenih mikroorganizama,
  • kao sredstvo za zaštitu od insekata (prirodni insekticid),
  • kao prirodno gnojivo i biostimulator.

Mlijeko se koristi u zaštiti  krumpira, patlidžana, krastavaca, tikvica i paradajza.
Kao preventivna zaštita od plamenjače koristi se u omjeru 1:10,odnosno 1 ml mlijeka na 10 ml vode ili 10ml mlijeka na 100 ml vode ili 100 ml mlijeka na 1 litar vode. Preporučujemo da nikad ne koristite čisto mlijeko za tretiranje biljaka.

Rastvor joda i kravljeg mlijeka
Za zaštitu paradajza često se koristi ovakav rastvor od mlijeka i joda. Omjer mlijeka i vode je 1:5 i dodamo 5 kapi joda. Jod može dovesti i do ubrzanja sazrijevanja plodova.

Rastvor kravljeg mlijeka i sode bikarbone
Mlijeko se može koristiti i u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Ovaj rastvor se priprema od 1 l mlijeka, jedne kaškice sode bikarbone i 10l vode i koristi se preventivno za tretiranje povrća kako bi se spriječila pojava plamenjače i pepelnice.

Uz ostalo povrće preventivno tretirati krumpir zbog plamenjače. Ovaj pripravak od mlijeka zaštitit će nadzemnu masu krumpira od pojave ove bolesti, ali i spriječiti pojavu krumpirove zlatice jer krumpirova zlatica i njene larve ne mogu sprobaviti mlijeko.

Sirutka
Sirutka je nusproizvod u preradi mlijeka. Kada se sirutka zagrije na 20 do 25°C i razrijedi vodom koristi se u zaštiti od plijesni. 1 l sirutke razblažiti sa 10 l vode i dodati 10 kapi joda. Ovaj rastvor je dobar za zaštitu krastavaca, paradajza i tikvice. Za krastavce može se koristiti i nerazblažena sirutka.

Kravlje mlijeko kao dezinfekcijsko sredstvo
Ako se ruke i alat tijekom rada u bašti operu otopinom mlijeka i vode u odnosu 1:1 to će umanjiti pojavu bolesti.

Kravlje mlijeko kao gnojivo za krastavce
Ukoliko se mlijeko koristi za gnojidbu krastavaca ubrzat će rast. Mlijeko se koristi razblaženo s vodom u odnosu 1:2. Gnojidbu redovito ponavljati svakih 15 dana.

Ruže i kravlje mlijeko
U proljeće treba započeti s tretiranjem grma ruže s otopinom mlijeka i vode. Tretman se ponavlja svakih 7 do 10 dana tijekom 2 mjeseca. Mlijeko će zaštiti ružu od bolesti i štetnika.

Kravlje mlijeko kao zaštita od bijele leptiraste uši
Kao zaštita od ove štetočine koristi se kiselo mlijeko. 250 ml kiselog mlijeka, 1 l vode i 2 žlice brašna. Dobro poprskati biljke, posebno donju stranu listova.

Kravlje mlijeko na listovima paradajza

Mliječni šećer laktozu ne mogu probaviti svi insekti. Zbog ove pojave mlijeko predstavlja zaštitno sredstvo od mnogih štetnika. Mlijeko je izuzetno dobro dodati u kompost, jer obogaćuje kompost hranjivim tvarima, poboljšava mikrobiološke aktivnosti i štiti kompost od mnogih štetnika.

Zbog sadržaja kalija mlijeko je odlično u zaštiti povrća u vrijeme plodonošenja, posebno za ishranu rajčice.

Za sobne biljke možemo koristiti mlijeko, ali treba ga izbjegavati kada su u pitanju sukulenti – kaktusi. Kod kaktusa mlijeko može izazvati propadanje.

Najbolje je upotrebljavati sirovo mlijeko koje nije podvrgnuto termičkoj obradi. Tijekom termičke obrade gube se mnogi vitamini i ostali hranjivi sastojci. Sredina ljeta je period kada se ostvaruju optimalni uvjeti za razvoj gljivičnih bolesti na povrtnim kulturama. Temperature su visoke i nakon kiše se ostvaruju idealni uvjeti za zarazu Phitoftorom – dolazi do pojave plamenjače. Ova bolest može u potpunosti uništiti rajčicu i krumpir.

Za portal www.pravisavjeti.info piše Munib Prošić dipl.ing.agr.

 

Related posts

Stanje na cestama

Prebacivanje podataka sa uništenog pametnog telefona na računalo

Stanje na cestama

Leave a Comment