Image default
Tehnologija

Mladi bh. inovator pokreće proizvodnju robotske ruke

Haris Salkić iz Brčkog, pobjednik je takmičenja u poslovnim idejama Sarajevo Biznis Foruma i prvi će u Bosni i Hercegovini pokrenuti proizvodnju robotske ruke, koja je namijenjena primjeni u praktičnoj nastavi, obukama i prezentacijama.

Piše: Ana Samardžić

Za razliku od mladih ljudi koji odlučuju napustiti Bosnu i Hercegovinu, Haris Salkić odlučio je napraviti drugačiji potez. Ljubav prema robotici traje od trećeg razreda srednje škole koju je nastavio da njeguje na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, a postao je prvi pobjednik serijala u takmičenju u poslovnim idejama.

“Naš biznis plan je bio da se bavimo serijskom proizvodnjom robotskih ruku u svrhu edukacije tj. da napravimo nastavno pomagalo za učenike osnovnih, srednjih tekničkih škola i tehničkih fakulteta”, kaže Salkić.

Kako je rekao, nagradu u vrijednosti 33 hiljade konvertibilnih maraka uložiće u osnivanje kompanije HAS Robotiks. Robotska ruka je dizajnirana i konstruisana tako da svaki učenik može naučiti da je programira.

“Mi ćemo dostavljati robotsku ruku i davaćemo besplatnu obuku za nastavno osoblje koje će znanje dalje prenositi na učenike”, dodao je on.

Glavni zadatak pred njegovim timom je završetak razvoja robotske ruke i puštanje u prodaju, a put do ostvarenja snova podrazumijeva mnogo truda i odricanja. Svim mladim ljudima poručuje:

“Da rade što više na sebi i da ne odustaju od svojih snova. Jer, kada radite ono što volite uvijek ćete naći put do uspjeha”, istakao je Salkić.

Haris će predstaviti svoje poslovne planove i ideje potencijalnim investitorima iz zemlje i inostranstva na jubilarnom 10. Sarajevo Biznis Forumu koji će trajati od 17. do 19. aprila ove godine.

Related posts

Kako naručiti hranu u doba 5 G

Zašto je Wi-Fi tihi ubica koji nas polako ubija?

Kako se ponašati u avionu u slučaju problema

Leave a Comment