Nezaposleni građani BiH ostavljaju kuće i prijatelje i mahom hrle u grad na istoku zemlje i nazivaju ga gastarbajterskim rajem.

Goražde im, naime, pruža, ne samo posao nego i sigurnost i bolju budućnost za njihovu djecu.

Svi hrle u Goražde jer taj je mali bosanskohercegovački grad svojevrsni gastrbajterski raj, piše Al Jazeera Balkans.

Za rata je bio teško pogođen, no poslije je počeo obnavljati razrušenu infrastrukturu i ekonomiju, te vraćati nekadašnji status jedne od najrazvijenijih općina u državi. Danas bilježi ekonomski napredak, zahvaljujući dobroj suradnji lokalnih vlasti i privatnih tvrtki kao dobitnoj kombinaciji.

‘Budala živi gdje se rodio, a pametan gdje mu je bolje’

U Goražde su iz Stranjina kod Zenice doselili i Mahira i Asim Genga ostavivši iza sebe i kuću i obitelj i prijatelje. Danas su podstanari, no to ih ne muči previše jer su bili očajni u nakani da pronađu posao i devetogodišnjem sinu Ameru osiguraju bolju budućnost.

Bilo im je teško, radili su puno, a dječak je samostalno odlazio i dolazio iz škole, učio i sam pisao zadaću. Turbulentno razdoblje je iza njih, uspostavili su kontakte i nova prijateljstva, promijenili tri stana i još uvijek žive u podstanarima.

Obaveze ne dopuštaju česte odlaske u rodni grad, ali se trude da u vrijeme odmora i školskog raspusta odu u dužu posjetu. Kažu da nikada nisu zažalili što su odlučili započeti život daleko od poznate sredine.

“Ono što te drži na nekom mjestu je sigurnost, redovna plata, zdravstveno osiguranje, sretno dijete, a sve to su nam Prevent i Goražde pružili. Budala živi gdje se rodio, a pametan gdje mu je bolje”, komentira danas Asim.

Porodica Genga nije jedina. Puno je njihovih prijatelja koji su također prošli išli put, ali iz Goražda danas ne bi otišli.

Gubitak osjećaja beznađa te povratak nade u bolju budućnost ondje su pronašli i Slobodanka i Stefan Tošić, majka i sin koji u Prevent svaki dan na posao putuju iz 20 kilometara udaljenog Čajniča.

Ekonomija ne poznaje granice

Slobodanka je nakon niza godina ostala bez posla, kao majka dvoje djece koje više nije imala kako uzdržavati. “Ne znam ni sama kako smo sastavljali kraj sa krajem, radila sam za dnevnice, brala maline, djeca su bila mala, sadila sam vrt da bismo se mogli prehraniti“, priča Slobodanka koja je danas radna kolegica u Preventu svom 24-godišnjem sinu.

Osim što kompanije u Goraždu rješavaju problem nezaposlenosti, njihovi radnici su primjer da etničke i vjerske podjele na radnom mjestu ne postoje. Ekonomija ne poznaje granice, kažu radnici, koji obnavljaju prijeratne veze.

“Za mene nikakva granica ne postoji. I prije rata sam radila sa muslimanima. Danas kada u gradu sretnem svoje bivše kolege, vjerujte mi, presretna sam. Puno mi je srce kada se sjetimo zajedničkih i sretno provedenih dana”, priča Slobodanka koja je i sina odgajala tako da mu nikada ne smeta ono što je od njega drugačije.

Zahvaljujući tvrtkama poput Preventa, Becto Precise, Ginexa, Emke i mnogih drugih Goražde će, kažu njegovi stanovnici, stari i novi, dugo ostati industrijsko središte tog dijela BiH.

Autor: avaz.ba