Image default
Religija

Misvak čisti usta i stiče se Allahovo zadovoljstvo

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Vjerovjesnik,  sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

 ”Da se ne bojim da ću otežati svojim sljedbenicima, naredio bih im da koriste misvak prije svakog namaza.”

 Aiša, r.a., prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve selle, rekao:

 ”Misvak čisti usta i stiče se Allahovo zadovoljstvo.”

Objašnjenje hadisa:

Poslanik, s.a.v.s, je zahtijevao od muslimana da koriste misvak prije svakog namaza (tj. najmanje pet puta dnevno). Misvak (ili sivak) je korijen koji se uzima iz malog drveta ili grmička zvanog ”El-Arak” (Salvadore Persica). Također se uzima iz drugog žbunja ili grmlja kao što je divlja maslina (poznata kao El-’Utm) ili iz žbunja ”Es-Sambur”. Ipak, najbolji misvak je onaj koji se uzima iz podzemnog korijenja žbunja ”El-Arak”. Misvak se također može uzeti i sa zelenih grana, ali je on slabije kvalitete od onog koji se uzima iz podzemnog korijena- prenosi portal pokajanje.com.

Grm El-Arak raste na Arapskom poluostrvu i na drugim suhim područjima Zapadne Azije i Sjeverne Afrike. Ono ima mnogo grana i zelenog lišća blijedožute boje. Također, ono ima osjetljive pupoljke i plodove poznate kao ”kabas’‘. Ti plodovi su u obliku kuglica (ili loptica), koji su sprva crvene boje, da bi postepeni pocrnjeli, a sadrže začin koji otvara apetit. Poslanik,  sallallahu alejhi ve sellem, je u mnogim svojim hadisima preporučio da se ono redovito upotrebljava.

Laboratorijski testovi su pokazali da komad (podzemne kore) araka (misvaka) sadrži brojne hemijske supstance. Ove supstance su jako efektivne u održavanju oralne higijene zato što posjeduju antibakterijske sastojke koji štite zube od kvarenja, kao i desni od bakterijske kuge(gingivitisa).

Neki od ovih sastojaka su: tanin, ulje senfa i glukoze, koji imaju prodoran miris i topao oštar okus. Kao dodatak ovim hemikalijama, arak sadrži i druge aromatske supstance (saharide), minerale i prirodna biljna vlakna u čijem sastavu je natrijum karbonat, koji je jedan od sastojaka koji se koristi u pravljenju zubne paste.

Ovaj podatak nije bio poznat ljudima u vrijeme Božije Objave, čak ni stoljećima poslije. Činjenica da je Poslanik,  sallallahu alejhi ve sellem, preporučivao korištenje misvaka prije svakog namaza čini ga prvim u podsticanju na održavanje oralne i zubne higijene i zaštitu usta i zuba od štetnih bakterijskih infekcija. To, također, pokazuje Poslanikovu,  sallallahu alejhi ve sellem, brigu u pogledu oralne higijene pošto kroz usta prolazi hrana koja putuje do probavnog sistema u ljudskom tijelu. Nakon što se hrana sažvače u ustima, njene mrvice se zaglave između zuba i desni. Te mrvice hrane će, ako se redovito ne odstranjuju truhnuti i ispuniti usta gljivicama i bakcilima koji mogu uzrokovati  mnogobrojne bolesti, uključujući i halitozu (stanje kad osoba ima pokvaren ili smrdljiv zadah).

Iz tog razloga nas je Poslanik,  sallallahu alejhi ve sellem, savjetovao da koristimo misvak prije svakog namaza, da očistimo usta i zube od ostataka hrane i istodobno imamo i svjež zadah. Upotreba misvaka također štiti zube i ostatak tijela od raznih zaraza.

Opet se moramo zapitati ko je poučio posljednjeg Poslanika,  sallallahu alejhi ve sellem, blagodatima misvaka prije četrnaest stoljeća, pa je on isti preporučio nama da ga koristimo prije svakog namaza? U to vrijeme niko nije znao da su ostaci hrane štetni za usta i zube! Isto tako, niko osobito ništa nije znao o hemijskoj strukturi drveta arak. Ovo je otkriveno tek u zadnjim godinama XX stoljeća!

Jedini izvor Poslanikova,  sallallahu alejhi ve sellem, znanja mogao je samo biti Allah, Stvoritelj, slava i hvala pripadaju Njemu.

akos.ba

Related posts

Traži i pouzdaj se u Allaha

Blagodati učenja salavata u svakodnevnici

Ima jedan musliman ….

Leave a Comment