Image default
Arhiva

Microsoft kupuje solarnu energiju u Singapuru

Ovaj sporazum je najnoviji primjer velikih svjetskih tehnoloških kompanija koje žele poslovati pomoću obnovljivih izvora energije. Microsoft je prošle godine potpisao dva ugovora s vjetroelektranama u Irskoj i Holandiji kako bi njegovi centri u Evropi mogli koristiti obnovljivu energiju. Iz kompanije je saopćeno da je na dobrom putu da ostvari svoj cilj za ovu godinu, a to je korištenje obnovljivih izvora energije za 50 posto svojih potreba.

Ugovor s kompanijom Sunseap pomoći će podatkovnim centrima u ovom gradu u pružanju raznih usluga, između ostalih Azure i Office 365. Paneli koji će biti instalirani na stotine krovova širom Singapura mogu proizvesti do 60 megavata solarne energije, a prema udruženju Solar Energy Industries, jedan megavat dovoljan je za napajanje više od 160 domova.

Ovo je prva Microsoftova akcija ovakvog tipa u Aziji i mogla bi potaknuti druge kompanije da poduzmu slične korake.

“Američka kompanija može biti uzor drugim vodećim korporacijama koje u Aziji provede energetske strategije”, izjavio je potpredsjednik Sunseapa Dominic Garetto.

I druge velike kompanije, kao što su Apple, Facebook i Google, sve češće se prebacuju na obnovljive izvore energije. Apple je krajem 2016. godine potpisao sporazum s jednom od najvećih vjetroelektrana u Kini.

Related posts

Tužilaštvo traži saslušanje članova referendumske komisije

SAVJETNICI

Recept za kafu koja topi kilograme

SAVJETNICI

Pečeni kukuruz je kralj ljetne trpeze

SAVJETNICI

Leave a Comment