Image default
Arhiva

Meso u Tursku ide kamionima

Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo iz Brisela da meso u Tursku može izvoziti putevima preko Evropske unije, što će značajno smanjiti troškove transporta, a vjerovatno i povećati otkupnu cijenu govedine u BiH. Ipak, prevoz hladnjačama, odnosno kamionima najvjerovatnije će početi tek od sljedeće godine s obzirom na to da je ostalo da svaka zemlja pojedinačno odobri taj transport.

“Obaviješteni smo da smo dobili dozvolu Brisela i sada smo u fazi dobijanja saglasnosti od svih zemalja. To je jedan proces koji će da traje koju nedjelju i vjerujem da će sve zemlje dati saglasnost”, rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ističući da će u najskorije vrijeme biti održani razgovori s turskim predstavnicima o kontingentu za izvoz u 2017. godini.

On je, takođe, rekao da bi obezbjeđenje uslova za prevoz drumskim putem preko Bugarske značajno pojeftinilo sam transport, zahvaljući čemu bismo bili daleko konkurentniji nego što je to sada slučaj. Naime, u ovom trenutku BiH meso u Tursku može izvoziti samo avionom jer Evropska unija ne dozvoljava kopneni transport preko svoje teritorije s obzirom na to da BiH nema dozvolu da tu vrstu robe plasira na tržište Evropske unije.

Avionski prevoz sada plaća naručilac mesa u Turskoj, što se direktno odražava na cijenu mesa u BiH s obzirom na to da se svi troškovi kalkulišu, a kako kaže Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, u slučaju transporta kopnenim putem cijena mesa u BiH trebalo bi da bude veća. “Puno bi značilo dobijenje dozvole za koridor preko Bugarske, kako za meso, tako i za mlijeko. Sa stanovišta smanjenja troškova prevoza to bi bilo od izuzetnog značaja, posebno zato što onaj koji sada kupuje meso u Turskoj plaća avio-prevoz, koji je ukalkulisao u svoju cijenu, zbog čega manje plaća meso ovdje”, rekao je Vasić.

Ono što je sigurno jeste da će prevoz mesa preko Bugarske desetkovati posao aerodroma u BiH, koji su na tim poslovima u posljednje dvije godine zaradili značajan novac. “Nemam informacija da smo dobili dozvolu, ali naravno da bi to uticalo na sve aerodrome u BiH, a samim tim i na poslovanje Međunarodnog aerodroma Tuzla”, rekao je Rifet Karasalihović, direktor ovog aerodroma.

Dok u aerodromima negoduju i plaše se za svoj posao, s druge strane prevoznici trljaju ruke ističući da jedva čekaju da transport mesa otpočne kamionima i hladnjačama.

“Svaki posao koji dođe puno znači za svakog prevoznika u RS i BiH. Puno bi značilo to za Tursku, jer se radi o velikom i stabilnom poslu”, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske.

Prema nezvaničnim informacijama, avio-prevoz za meso iz BiH u Tursku košta oko 5.000 evra, zavisno od aerodoroma do aerodroma, a cijena kamionskog prevoza za 25 tona mesa bila bi oko 1.500 do 1.800 evra, zavisno od destinacije u Turskoj. Podsjećanja radi, Turska je odobrila BiH bescarinski uvoz od 15.000 tona mesa još 2015. godine, a jedno vrijeme taj posao je bio blokiran zbog malverzacija unutar BiH jer je u Turskoj završavalo meso koje nije porijeklom iz BiH. Ti problemi su početkom 2016. godine izglađeni, nakon čega je opet počeo izvoz.

Related posts

Vremenski bilten

Na YouTubeu možete zamagliti lice, objekat ili tablice na autu

Mlade Bosanke najbolji promotori BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Leave a Comment