Melatonin pomaže ljudima koji pate od nesanice

Život se sastoji od budnosti i sna, djelovanja i počinka, hranjenja i probave, a sve se te aktivnosti odvijaju u ritmu izmjene tamnih i svijetlih razdoblja.

Hormon spavanja ili melatonin je tvar koja regulira biološki sat na način da noću navodi na pospanost, a danju njegovim nedostatkom se donosi svježina i ornost.

Spavanje je važan i neophodan proces u životu svakog pojedinca jer se s dovoljnom količinom sna postiže jak imunitet. Sve biološke vrste žive u skladu s ciklusom koji se zove cirkadijski ritam, a taj je ritam pod kontrolom mehanizma koji se zove biološki sat, a koji je smješten u dijelu mozga koji se zove hipotalamus.

Biološki se sat sastoji od dvije okrugle nakupine neurona koje su poznate kao suprahijazmatske jezgre. Biološki sat radi na hormonalno svjetlosni pogon, a kazaljke mu se vrte ritmom kojim se u prirodi izmjenjuju dan i noć.

Biološki sat pokreću svjetlosni signali koje oko registrira i šalje do neurona. Ako optički živac javi da je došla tama počinje lučenje hormona melatonina koji izaziva pospanost.

Hormon spavanja

Svjetlost prekida proizvodnju melatonina što dovodi do njegove razgradnje zbog čega nastupa svježina umjesto pospanosti. Melatonin se stvara u pinealnoj žlijezdi koja je smještena iz očnih jabučica što se nalaze u prednjem dijelu mozga.

Melatonin pomaže ljudima koji pate od nesanice na način da ih brzo uvodi u san i na taj se način znatno smanjuje vjerojatnost buđenja koja je tipična za nesanicu.

Postoje kapsule melatonina koje liječnik pripisuje osobama koje pate od nesanice, a potrebno ih je konzumirati pola sata prije spavanja.

Kada je akutno narušen ritam budnosti i sna s putovanjima ili dežurstvima melatonin je itekako koristan. Hormon spavanja uspješno liječi i poremećaj kronično pomaknute faze spavanja koji uzrokuje pospanost u vremenima koja nisu prikladna.

Osobe koje pate od tog poremećaja uspijevaju zaspati oko tri ujutro, usred noći i spavati do kasnog jutra ili do podneva. Nakon što se organizmu priušti sna koliko mu je potrebno bit će u ostatku dana  svježiji, a ako je poremećaj kroničan, samo jedno uzimanje melatonina mu neće biti dovoljno.

Kako bi se učvrstio željeni ritam budnosti i sna u prirodnom ciklusu noć-dan, potrebno je kombinirati večernju dozu melatonina tako da se izlaže svijetlu u što ranijem dijelu dana.