Image default
BiH

Međunarodnim volonterima vlasti zabranile da hrane i pomažu migrante

Volonteri grupe Aid Brigade iz Evrope i Amerike, koji su svakodnevno pripremali i dijelili obroke migrantima na Željezničkoj stanici u Sarajevu, prestali su raditi zbog naredbe koju su izdale vlasti u BiH. Također, zatvorili su svoje prostorije u kojima su pružali i medicinsku pomoć migrantima.

Portal Klix.ba je u nekoliko navrata pisao o ovim humanim ljudima koji su svoj život posvetili pomaganju onima u nevolji, odnosno iscrpljenim i gladnim migrantima koji tragaju za boljim životom. Dijelili su dva obroka dnevno, a dan im je počinjao vrlo rano jer su pripremali veliki broj obroka za ručak i večeru.

Kako navode u zvaničnom saopćenju, 22. maja ove godine posjetilo ih je 20-ak policijskih službenika MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima BiH koji su im naredili da odmah prestanu raditi. Odveli su ih u ured Službe za poslove sa strancima gdje su saznali da ih terete za remećenje javnog reda i mira, pružanje pomoći migrantima i izbjeglicama mimo zakona i volontiranje pod turističkom vizom.

“Nakon što smo pet mjeseci čekali na odgovor naš zahtjev da postanemo službena nevladina organizacija je odbijen isti dan. Izgleda da nije sigurno lokalnim i međunarodnim volonterima da pomažu izbjeglicama u Sarajevu. Nismo imali drugu opciju nego da prekinemo sve aktivnosti”, kazali su iz Aid Brigade.

Naveli su i kako je ovo tužno vrijeme za cijeli tim jer su bili posvećeni nesebičnom pomaganju izbjeglicama s ciljem da učine svijet malo boljim mjestom.

“Tužniji je dan za stotine izbjeglica koje smo viđali svaki dan, kojim se odbija ili čekaju danima u redu da budu registrovani kako bi dobili hranu i sklonište. Duboko vjerujemo da ljudska bića imaju pravo na osnovna ljudska prava. Uvijek smo radili s vladinim institucijama kako bismo pomogli i tužno je što je tome došao kraj”, kazali su.

Related posts

Okupljanja dijaspore s porukom: Dovodite djecu, neko će nekog okom zabilježiti

“Nemam silikone i napumpana usta, a ponašate se kao da mi fali daska u glavi”

Svi smo kao Aida, svi ćemo za Njemačku!

Leave a Comment