Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Jubilarni, 85. Međunarodni poljoprivredni sajam bit će održan od 15. do 21. maja na Novosadskom sajmu.

Kao i svake godine, očekuje se bogat program.

Foto: Novosadski sajam

Najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, Međunarodni poljoprivredni sajam, bit će održan jubilarno, 85. put na Novosadskom sajmu,  od 15. do 21. maja. Osim što potiče međudržavnu i privrednu saradnju, integrira unaprijeđenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke, promovira značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi.

Više firmi iz Turske, Ukrajine i Italije na Sajmu

Za nastup na Sajmu prijavile su se firme i kompanije koje dolaze iz 28 zemalja. U odnosu na prethodnu godinu bit će značajno više firmi iz Turske, Ukrajine i Italije, a predstavit će se i kompanije iz Rusije, Velike Britanije i Luksemburga, koje prošle godine nisu bile prisutne. Ponudu će promovrati i firme iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Francuske, Grčke, Nizozemske, Hrvatske, Indije, Izraela, Kine, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Slovenije, Španjolske i Švicarske.

Nacionalna izložba stoke 2018

I ove godine bit će organizirana Nacionalna izložba stoke, koja će prikazati najbolje primjerke iz domaćeg uzgoja. Do sada je prijavljeno više od 1.600 živih eksponata. Sva prijavljena grla prolaze i veterinarske kontrole, a potom će se znati točan broj onih koja će biti predstavljena na Poljoprivrednom sajmu. Ove godine posjetitelji će prvi put imati priliku vidjeti belgijsko plavo govedo. Bogat program predviđen za Dan stočara podrazumijeva i tradicionalni defile stoke na Manježu i aukciju najboljih primjeraka domaćeg genofonda. Neće izostati ni Izložba sitnih životinja. Na Manježu su planirana i konjička takmičenja u preponskom jahanju i vožnji zaprega.

Ulaznice za Poljoprivredni sajam koštaju oko 10 KM. Za one koji na Novosadski sajam dođu u okviru kolektivne posjete, u grupama većim od 15 osoba, cijena je oko 7 KM. Đaci i studenti, takođe u organiziranim posjetama, plaćaju nešto više od 3 KM, koliko košta i ulaznica za penzionere i djecu od sedam do 12 godina.

Organska hrana, pivo i vino

Na novoj i većoj lokaciji, u Hali 6, biT će održane i izložbe organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom georafskog porIJekla, a biT će predstavljene i srpske kraft pivare.  BiT će održan i Proljetni festival vina na kojem će 18. i 19. maja oko 100 izlagača promovirati najbolja, najljepša i najkvalitetnija vina i rakije sa ovih prostora.

Mehanizatori poklanjaju dva traktora i frezu

Na Izložbi poljoprivredne mehanizacije, uz članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije i firme koje posluju u Srbiji, mašine i opremu predstavit će i švicarske, njemačke, talijanske, turske, rumunjske, ukrajinske i slovenske kompanije.  U Poklon igri za posjetitelje sa kupljenim ulaznicama pripremljena su dva traktora. Darovatelj traktoraBelarus 622 i roto freze Hisarlar je Agropanonka, a traktora John Deere 5045 d firma Kite DOO.

Poslovni susreto
Poslovni AgroB2B susreti

Mnogobrojni stručni i poslovni skupovi, kao i ocjena kvaliteta

Konferencije, poslovni i stručni skupovi, savjetovanja, promocije i prezentacije posvećene agraru, u kongresnom centru Master, pratit će događaje na izložbenim prostorima 85. međunarodnog poljoprivrednog  sajma. Bit će organiirani i AgroB2B susreti. Takođe, Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika bit će organizator stručnog skupa u Kongresnom centru.

U 2018. godini se obilježava i 130 godina ocjenjivanja kvaliteta. Proizvodi i usluge se pred Poljoprivredni sajam vrednuju u 30 robnih grupa. Posebna čast najuspješnijima na ocjenjivanju kvaliteta bit će ukazana na Večeri šampiona.Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.


Partner