Med može ublažiti simptome alergije

Pčele skupljaju peolen s mnogih biljaka koje uzrokuju svrbež očiju, tako da konzumiranje male dnevne doze domaćeg meda, a s njim i polena, može stimulirati imunološki sistem i smanjiti alergije, objašnjava Miguel P. Wolbert, alergolog i imunolog iz Centra za alergije i astmu u Evansvilleu.

Autor: Miguel P. Wolbert

Med, također, može pomoći u ublažavanju kašlja. Istraživanja učinaka meda provedena na Kalifornijskom sveučilištu pokazala su da se konzumacijom meda povećavaju i antioksidanti u organizmu.

Dvadeset i pet osoba koje su sudjelovale u toj studiji konzumirale su dnevno četiri do deset supenih kašika meda. Nakon mjesec dana nivo antioksidansa u njihovoj krvi znatno se povećao. Istraživači na Sveučilištu Penn State utvrdili su da je med učinkovitiji u suzbijanju kašlja od dextromethorphana, koji je aktivni sastojak u sirupima i tabletama za liječenje kašlja.

No, med nije preporučljivo davati djetetu mlađem od godinu dana: med može sadržavati spore bakterija koje uzrokuje botulizam, a to nezreo imunološki sistem dojenčeta teško može podnijeti.