Materijal za pravljenje snješka je besplatan, lak za upotrebu i ima ga mnogo.

Snješko od davnina do danas.
Ova ljudska osobina ispoljila se u mnogim sferama života – od remek djela, do bezazlenog pravljenja čovječuljka od dvije ili tri lopte snijega, mrkve i komadića drveta.
Materijal potreban za pravljenje snješka je besplatan, lak za upotrebu i ima ga mnogo.
Umjetnički dar nije potreban, jedino što vam treba jeste snijeg, partner i dobra volja.
Iako prvi pomeni snješka datiraju iz Srednjeg vijeka, vjerovatno je da je čovječanstvo koristilo snijeg i led u svrhe kreativne zabave još od vremena prvih zima koje je čovjek doživio.
Najstarija ilustracija snješka nalazi se u srednjovijekovnom Časoslovu iz 1380. godine. Časoslov, odnosno vjerski kalendar sa pričama i molitvama, bio je veoma popularan književni oblik tokom srednjeg vijeka. Ovi rukopisi i prikazi izrađeni tehnikom iluminacije jedan su od najvrjednijih istorijskih dokumenata kada se govori kako o vjerskoj praksi koja čini sadržaj Časoslova, tako i umjetnosti koja je sačuvana u ilustracijama.

Prvi prikazani snješko daleko je od onog kojeg mi danas poznajemo. Naime, snježni čovječuljak postavljen je u antisemitski kontekst – dok samouvjereno navlači jevrejsku kapu, iza njegovih leđa gori lomača, a tekst propovijeda o raspeću.. Tadašnjim Evropljanima, trebalo je nešto ka čemu će da usmjere krivicu i frustraciju zbog smrtonosne kuge.

Ipak, zabilježeno je da je i u Srednjem vijeku, pravljenje snješka predstavljalo događaj u kojem se zajednica zbližavala i skretala pažnju sa mukotrpne zime, gladi i drugih pretećih situacija. snjesko-bijelic Građani Brisela napravili su 100 snješka u “javnom umjetničkom performansu” poznatom kao “Čudo 1511. godine”.
Belgijanci su na taj način, međutim, izražavali nezadovoljstvo političkom situacijom. Figure su bile oblikovane kao demoni, poniženi kralj, zlostavljane žene i slično. Seksualni kontekst nije izostajao iz karikatura, kao ni folklorni likovi parodirani do krajnjih granica moralnosti. Ovaj događaj, kao i najstariji prikaz snješka, otkrio je Bob Ekštajn u svojoj knjizi “Istorija snješka”. Tek sa početkom “Viktorijanske ere” (vladavina britanske kraljice Viktorije od 1837. do 1901. godine) snješko je postao, zajedno sa Božić Batom – SVETIM NIKOLOM -, odnosno Djeda Mrazem, simbol hrišćanskog svijeta.
U pričama Hansa Kristijana Andersena, Snješko predstavlja metaforu za ljudsko biće . Njegovo stanje je komplikovano – on je kratkoročan i uvijek žudi za nečime što ne može da ima, u slučaju snješka, to je dodir i toplota. U moderno doba, snješko je česta pojava u filmovima, knjigama, magazinima, spreman da se materijalizuje kada god je potrebno personifikovati zimu.
Takođe, ni horor filmovi nisu prezali da dobrog starog snježnog čovjeka pretvore u zlikovca koji će plašiti djecu.
Snješkova ličnost podobna je za ekranizaciju – on je politički i vjerski neopredjeljen i praktično je androgen.

To je naročito poslužilo marketinškim agencijama koje su uz pomoć Snješka prodavale alkohol, laksative pa čak i rep albume.

Današnji Snješko istovremeno može da predstavlja dječiju radost i serijskog ubicu sa malih ekrana.

Širom svijeta postoje stotine festivala i takmičenja u pravljenju Snješka Bijelića, a najveća snježna figura napravljena je 2008. godine u gradu Mejnu. “Snježna dama” kako su zvali djevojku Olimpiju koja ga je napravila, uspjela je da svog 32 metra visokog Snješka ukrasi draguljima i postavi mu duge trepavice “po modi”. Postoji i interesantan običaj u Švajcarskoj, u Cirihu gdje krajem zime ogromnog Snješka (zvanog Boeoegg) postavljenog na lomaču raznose petardama pred publikom kako bi označili kraj surove hladnoće i dolazak proljeća. Na taj način, mještani mogu svoj bijes zbog hladnoće da iskale na jadnom Snješku bez negativnih posljedica po okolinu.
A combination of pictures shows the Boeoegg, a snowman made of wadding and filled with firecrackers, burning atop a bonfire in the Sechselaeuten square in Zurich April 13, 2015. As the bells of St. Peter's church chime six o'clock, the bonfire below the "Boeoegg" is set alight and mounted guildsmen gallop around the pyre to the tune of the Sechselaeuten March. The faster the head of the "Boeoegg", the symbol of winter, catches fire and explodes, the warmer and more beautiful the summer will be. REUTERS/Arnd Wiegmann      TPX IMAGES OF THE DAY
A combination of pictures shows the Boeoegg, a snowman made of wadding and filled with firecrackers, burning atop a bonfire in the Sechselaeuten square in Zurich April 13, 2015. As the bells of St. Peter's church chime six o'clock, the bonfire below the “Boeoegg” is set alight and mounted guildsmen gallop around the pyre to the tune of the Sechselaeuten March. The faster the head of the “Boeoegg”, the symbol of winter, catches fire and explodes, the warmer and more beautiful the summer will be. REUTERS/Arnd Wiegmann TPX IMAGES OF THE DAY
Ipak, takav je Snješko, možete ga tući, gađati, pregaziti automobilom, ali on će se ipak vratiti sljedeće godine da nas uveseli.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Savjetnici.info .
Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja.
Internet portal Savjetnici.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i/ili prethodnog objašnjenja.