Image default
Religija

MATEMATIČKI PRIKAZ PROPUŠTANJA NAMAZA

Namaz je stub vjere.

Ko prakticira namaz, zapravo prakticira vjeru, a ko ga zanemari, zanemario je i vjeru.

Poslanik, saws, upozorio je: “Islam će nestajati jedan po jedan dio, kad se god koji dio izgubi, ljudi će se hvatati za sljedeći.

Prvo što će nestati od islama je islamska vlast, a zadnje što će ostati od vjere je namaz.” (hadis biljeze Ibn Hibban, Ahmed i dr.)

Kako živimo u dobu matematike, informatike i statistike, cilj ovog teksta je da kroz brojke pokaže koliko namaza propustimo u toku jedne godine odnosno života.

Kada uzmemo u obzir da godina traje 365 dana, te da je musliman obavezan klanjati 5 dnevnih namaza, čovjek koji ne klanja nikako cijelu godinu propusti 1825 namaza.

Čovjek koji ne klanja cijelu godinu propusti 52 džume, te ne klanja ukupno 14600 rekata dnevnih namaza. Također propusti klanjati 6205 rekata farza.

Allah, dž.š. nam je darovao blagodat namaza u džematu pa tako i oni koji redovno klanjaju ali ne u džematu propuštaju veliku nagradu.

Allah, dž.š., najbolje zna, ali onaj ko klanja cijelu godinu u džematu kao da je klanjao 49275 namaza, ako znamo iz hadisa Poslanika,a.s. da je namaz u džematu vrijedniji 27 puta u džematu.

Čovjek treba da počne redovno klanjati od svoje desete godine. Ako u prosječnom životnom vijeku od 70 godina ne klanja ni jedan namaz, znači za 60 godina propusti 109500 namaza.

365 · 5 = 1825 Propušteni namazi u godini

365 · 17 = 6205 Propušteni rekati farza u godini

365 · 40 = 14600 Propušteni ukupno rekati u godini

1825 · 27= 49275 Namazi u džematu u jednoj godini

52 Propuštene džume u godini

60 · 52 = 3120 Propuštene džume u životu

1825·60 = 109500 Popušteni namazi u prosječnom životu

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Pet dnevnih namaz i džuma do džume brišu grijehe koji su počinjeni između njih, ako se budu izbjegavali veliki grijesi.”

„Između čovjeka i između idolopoklonstva i nevjerstva, stoji ostavljanje namaza.“ (Muslim)

Od Burejede ibn El-Hasiba, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: „Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako govori: „ Sporazum između nas i njih je namaz. Ko ga ostavi postao je nevjernik. (Ahmed)

Namaz je stub vjere i prvo za što će čovjek biti pitan na Sudnjem danu. Zato dobro se zapitajmo koliko smo namaza pripremili za onaj svijet a koliko izostavili.

Ove brojke pokazuju da mnogo propuštamo ako samo jednu godinu ne klanjamo a kamo li cijeli život.

Neka nam je Uzvišeni Allah na pomoći, jer bez Njegove milosti ne može se u Džennet.
Piše: Esmin Mehić

Related posts

Iskušenja će biti predstavljena srcima

Video koji će rasplakati vaše srce

Ne sjedajte na kaburovima!

Leave a Comment