Martovski radovi u bašči i cvijetnjaku

Eto nam proljeća, sad valja dobro zasukati rukave!

Ovo je ključno vrijeme u bašči koju treba pripremiti za uživanje u toplijim danima.
U martu mesecu treba obaviti čišćenje vrta, okućnice i tako poraditi na eksterijeru kuće .

Dobro je vreme da se izvrši prolećno grabljanje travnjaka, kako bi se uklonilo lišće i ostali otpaci.

Ako se na nekim mjestima pojavio korov, odmah ga uklonite, jer je lakše izboriti se sa njim na početku vegetacije.

Ukoliko se nastavi period toplog vremena, i trava počne da raste, travnjak možete kositi, ali sječiva na kosačici treba podići za 0,5 cm više nego inače.

Kada prestane opasnost od kasnog mraza možemo zasaditi sadnice koje nismo stigli da zasadimo na jesen.

Vrijeme za sadnju je pogodno sve dok biljke ne počnu da listaju.

Pogodno je vrijeme i za sadnju i popunu žive ograde.

Sadnja se vrši na istoj dubini na kojoj su sadnice bile zasađene u rasadniku, a prilikom sadnje možete ih prihraniti pregorjelim stajnjakom.

Imajte na umu da izaberete biljke koje cvetaju u različito vreme, tako da u svakom periodu u vašoj bašči postoji poneka vrsta koja je u cvijetu.

Pažljivim odabirom vrsta šiblja, možete obezbediti kontinuitet cvetanja tokom cijelog vegetacionog perioda.

Odaberite i neke od vrsta koje cvjetaju u rano proleće, kada je malo koja biljka počela da lista.

Jedna od biljaka koju možete sada zasaditi je Jasminum nudiflorum koji cvjeta pre listanja, u februaru mesecu, a cvjetovi su mu žute boje.

Ova biljka se može koristiti za ozelenjavanje nagnutih terena ili kao vrsta za obrazovanje niže žive ograde.

Početkom marta mjeseca cvjeta i Forsythia europaea- forzicija, koja se vrlo često može videti u gradskim parkovima, a obrazuje jarko žute cvjetove prije listanja.

Ukoliko ste posadili magnoliju ranijih godina, ona će vas već u aprilu mesecu obradovati svojim svetloljubičastim, mirisnim cvjetovima.

Od vrsta koje cvijetaju u aprilu i maju, možemo izdvojiti sledeće:

Mahonia aquifolium – mahonija ima cvjetove žute boje i jako je dobra za upotrebu za vezivanje zemljišta na nagnutim terenima

Kerria japonica – kerija najbolje uspeva u polusenci i Syringa vulgaris- jorgovan kao veoma zahvalna vrsta koja se zadovoljava siromašnim zemljištem i otporna je na sušu.

Napominjemo da je zbog veoma blage zime ova godina specifična pa su neke od ovih vrsta već uveliko procvetale.

Ako ste u jesen zasadili leje sa lukovičastim cvećem, njih bi sada trebalo pođubriti mineralnim đubrivom u tankom sloju, kako bi se lukovice lepo razvile. Uskoro će početi da cvijetaju krokusi, lale, zumbuli i narcisi.

Ruže sada možete odgrnuti, okopati i orezati. One se  moraju redovno orezivati kako bi svake godine obilno cvijetale, u suprotnom, izgledaće kao zapušteni zeleni žbun sa vrlo malo cvijetova.

Glavne grane skratiti tako da ostane 25 cm.

Bočne grane skratiti tako da ostane oko 3-5 okaca (pupoljaka) u zavisnosti da li hoćemo gušći ili rijeđi žbun.

Treba voditi računa na koju stranu je okrenut poslednji pupoljak ispod reza kako bi žbun ruže imao što pravilniji oblik.

Važno je sa ruža, u toku vegetacije, redovno uklanjati divljake (grane koje izbijaju ispod kalema) kako ruža ne bi gubila snagu.

Šiblje koje cvijeta u rano proleće (Cornus – dren, vrbe, Chaenomeles – japanska dunja, Forsythia, Jasminum, i sl.) nismo orezivali jesenas, kako bi ovog proljeća cvjetalo, tako da je posle završetka cvijetanja ovih vrsta pogodan trenutak za njihovo orezivanje.

Ukoliko želite da uljepšate vrt i imate procvijetalo sezonsko cvijeće u njemu, možete u ovom periodu zasaditi Viola tricolor-dan i noć, Bellis perennis-bela rada, Myosotis, Dianthus barbatus-turski karanfil i Cheiranthus cheiri – šeboj koji su sada u cvetu.