Malta: Bosanske rode postale velika senzacija

Ovih dana ornitolozi na Malti bilježe seobu ptica iz cijele Evrope preko Sredozemlja. Posebnu pažnju javnosti privukle su dvije mlade rode iz Bosanske Gradiške koje su ornitolozi banjalučkog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta markirali prstenovima početkom septembra.

“Rode su izležene u selu Vrbaška, opštine Bosanska Gradiška, u dvorištu Gojka Ćelića. U toku ljeta odrasle ptice-roditelji su potrovani, vjerovatno u toku deratizacije zbog mišije groznice. Nakon toga ptići su uz pomoć radnika Elektrodistribucije Gradiška skinuti sa gnijezda kako ne bi uginuli. Gojko i Nataša Ćelić su nas obavijestili i nakon toga smo brzo reagovali, ptice pregledali, prevezli i zbrinuli kod naše volonterke Dženane Bešić koja se za njih brinula sve do avgusta. Iako su bile ručno hranjene i uz ljude, instinkt seobe je proradio i u tom periodu počele su da uvježbavaju let i da se iz dana u dan sve više udaljavaju od mjesta gdje su hranjene. 18. septembra, predvečer su nas napustile i nisu se više vraćale”, kazali su banjalučki ornitolozi.

Prije nekoliko dana kolege ornitolozi sa Malte javili su im se sa fotografijama “njihovih” roda. S obzirom da Malta ima velikih problema sa krivolovom, volonteri su budno pazili na ptice tokom zadržavanja na Malti i iduće jutro rode su nastavile svoj put za Afriku.

Ptice su markirane aluminijskim i kolor prstenovima Centra za markiranje životinja iz Beograda, a prstenovanje su izvršili biolozi DIZB-a Jovica Sjeničić i Dejan Radošević.

“Nadamo se da će se ove dvije rode tokom sljedećeg proljeća sigurno vratiti u okolinu Gradiške i osnovati nova legla”, poručili su domaći ornitolozi.