Malinari uozbilijte se oko zaštite, jeftino nikad nije bilo dobro …

… OPET NEĆEMO KAKO TREBA …

Dragi moji malinari vidim da niste još uvijek shvatili ozbiljnost situacije, i ponašate se kao pravi početnici, da ne kažem neku grubu riječ.

Evo da Vas upozorim na ozbiljnost situacije, odnosno da Vam kažem praktično: ¨uozbiljite se¨.

Vrijeme je formiranja paketa za zaštitu i đubrenje biljaka maline za tekuću sezonu.

Većina malinara čeka da im te pakete daju otkupljivači, jer nemaju para da kupe.

Vrlo je teško onim malinarima kojima otkupljivači nisu platili malinu, i sa njima se treba solidarisati, pomoći im, posuditi im, da budem konkretan, da prežive.

Ali, šta je sa onim koji su sve plodove naplatili, pa u džep strpali finu svotu od proizvodnje, jel to i oni para nemaju, pa staju u red i čekaju.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Admir Durmo
Kažu dobit će pakete zaštite džaba, a to u stvari nije džaba već na odgođeno plaćanje.

Dakle, nije džaba.

 

Skup Vam je program zaštite, želite da on bude što jeftiniji, da više uštedite, a hoćete da Vam se plati što veća cijena za plodove.

Pa kako bolan, kome ćemo prodati plodove koje smo prskali zabranjem preparatima, koje smo špricali nekvalitetnim preparatima pa imaju bruku bolesti, ili su lošeg kvaliteta, pa da mi daš džaba takvih plodova neću ih, jedi ih ti, eto ih tebi.

Smrtno sam ovdje ozbiljan, jer vidim da ne može drugačije, da ne shvatamo u kakvim smo problemima, i da nećemo sebi da pomognemo.

E dvadeset maraka po dunumu štediš za rod od jednu tonu koji vrijedi 3.000,00 KM, gdje je tu logika i gdje je tu uspjeh. A zamisli da nabereš tonu i po, pa dvije, uh, pregrizoh jezik pa ne rekoh više…

Svaki otkupljivač i ove godine sastavio svoj program zaštite, nećemo zajedno, nećemo jedinstveno, ali što bolan nećemo ispravno, uspješno, sigurno, ili najispravnije, najoptimalnije, najsigurnije, zar smo toliko ograničeni da svaka šuša može upravljati s nama. Da bude u glavu: prodaja maline je ograničena jer je kvalitet prošle godine bio izrazito loš, jer se prskala svim i svačim pa su otkriveni rezidui pesticida, pa su pronađeni teški metali, pa nam prljave ruke donijele virus prljavih ruku, i sad svi trpimo, strahujemo kakva će cijena biti, hoćemo li je prodati. Ne može se smeće prodati, ma ni dio smeća, ma ni mali komad pod ništa drugo osim pod smeće. Zamajavamo se nebitnim stvarima, i zbog tolikog zamajavanja zaboravimo suštinu.

U moru paketa za zaštitu biljaka maline nalazimo: one koji sadrže zabranjene preparate, one koje su sto posto sastavljeni od preparata kopija koji nisu provjereni, zatim oni koji imaju ograničenu upotrebu, ima onih koji su nepotpuni, a neki su samo prepisani od prošle godine. Ima li ijedan program koji je onaj što treba malini, optimalan, dozvoljen, ekološki prihvatljiv. More bit da ima, a kažu skup. E malinaru moj, kad te ko prošle godine uhvati kiša i trulež, kad ti prekine rod u po berbe, kad ti crv jede plod, opet ćeš otići u apoteku i kupiti ono što te može spasiti, ali tada ćeš platiti punu cijenu, i izaće te skuplje, i još pitanje je koliko si izgubio do tada.

Nordox je najbolji izbor jer ispunjava najzahtjevnije standarde i pruža najučinkovitiju zaštitu koja nam je u ovoj godini potrebna. Thiovit Jet je sumpor koji nam pomaže u rješavanju određenih bolesti i štetnika koji su nam bili problem u jesen, a mogu biti i sada. Oba ova preparata su dozvoljena u organskoj proizvodnji, i čitajte o njima, ili pitajte. Ima li Quadris zamjenu, ima li išta da Vas spasi od didimele koju ste puno ostavili u zasadima i sad ste puni ko šipak, ali ima i leptosperije, i antraknoze, ma prošarani izdanci full. Nema Quadris zamjene, čitajte, gledajte istražujte. Ima nekih baja u malinama svake godine, posebno kad su bujne, ali ima i pčela u malinama, bubamara, i sad treba ubiti štetne, a ostaviti korisne. Calypso je rješenje, i on ostaje i ovu godinu, ali pazite kada prskate, pazite na maslačak u međuredu da ne ubijete pčele i bubamare, ali i kvalitetno zaštitite malinjake. Bilo grinje i pauka, biće i ove godine, a rješenje najbolje, svi znate, kad Vas sve izda u Vertimek se pouzdate. Ne može on po dani, mora po noći, ne može bez okvašivača, ako njega nemate neka Vam je Bog na pomoći. E ako hoćete da izvozite, da Vam plodovi truli ne budu, da se kiši oduprete, i kvalitet da imate ne zaboravite Signum i Switch. Kvalitet ploda maline je njihovo ime. Ako se još nešto desi, možete ih ponoviti, možete ih kombinovati, ali samo sa njima možete uspjeti. Ne zaboravite Dioxy Activ Supra Agro za dezinfekciju, biljaka, ruku, gajbi, alata, jer tako sebe čuvate velikih nedaća.

Evo Vam ih u prilogu nekoliko “programa”, a drugi dan ću Vam ih komentarisati da se ne uvrijedite sad odmah, pa svašta da smislite. Ovdje su aktuelni, ali i neki prošlogodišnji, i neki srbijanski, pa odaberite.

UOZBILJITE SE, JER SAMO MOŽE BITI ONAKO KAKO TREBA, NIKAKO DRUGAČIJE.

 

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Admir Durmo