Image default
Arhiva

Malinari pod vedrim nebom opet pogođeni nevremenom

Područje Zenice ali i USK-a sinoć je zahvatilo naglo nevrijeme, praćeno vjetrovima i jakim padavinama, oko ponoći došlo je do udara leda praćenog jakim grmljavinama. Nije prošlo ni pola mjeseca od kad smo pisali slične članake sa upustvima malinarima šta da rade u slučaju nevremena i udara leda. I ovaj put Vam donosimo upustva.

Piše: Munib Prošić dipl. ing. agr.

Iskreno, teško je i ovaj put pisati na temu, kako pomoći poljoprivredncima u slučaju udara leda, ima mnogo veselijih tema o kojima možemo pisati ali slučaj je takav da i ovaj put tema se ponavlja i postoji potreba da ukažemo na potrebne radnje.

malina-biljka

Sinoć je nevrijeme neizbježno opet nanijelo štetu našim poljoprivrednim proizvođačima, kukuruz je opet pogođen ledom i povećana je količina oštećenja.

Prinosi su svakim danom sve manji i glavobolje poljoprivrednicima sve veće.

 

Ovom prilikom pažnju posvećujemo voćarima, posebno malinarima koji su zahvaćeni ovom nepogodom i koji su samo mogli gledati kako se  njihove maline povijaju pod snažnim vjetrom i kišom, ali najteže je bilo gledati kako ih led lomi i oštećuje.

grad

Dvogodišnje maline koje su već očišćene od prošlogodišnjih izdanaka koji su donijeli rod, kod njih je šteta nanesena na izdancima koji su se razvili ove godine i treba rod da donesu naredne godine. Ti izdanci su uglavnom zahvaćeni i prošlim ledom, nakon raznih tretmana jedva da su se oporavili i opet se ponovi isto.

Što se tiče jednogodišnje maline, u najvećem slučaju Polke, štete su mnogo veće jer je na njima još uvijek plod, koji je sinošnjim nevremenom sad većinom na zemlji. Kao takav je beskoristan, dobar dio plodova nije mogao izdržati jake padavine, vjetar  i na kraju led koji je kidao sve pred sobom. Izdanci su oštećeni i polomljeni.

Napominjemo!

Obaveznan je obilazak malinjaka i savjetovanje sa agronomima na terenu.

Kod dvogodišnjih malina, obavezno pregledati sve maline, one koje su oštećene, polomljene obavezno ukloniti iz malinjaka i nakon završetka čišćenja obavezno sve uklonjenje izdanke zapaliti jer su potencijalni izvor zaraze.

malina polomljena 3

Što se tiče jednogodišnjih malina, polomljene izdanke i one koji su na zemlji obavezno ukloniti, s napomenom ako je izdanak polomljen ali nije “otkinut” i još “visi” na ostatku stbljke, ostavite taj dio .

malina polomljena2

Velika je mogućnost da će plodovi na tom dijelu biljke dozrijeti i tek nakon što ih uberete onda uklonite i taj dio.

malina polomljena

Kao što smo gore naveli iznijeti ih iz malinjaka i obavezno zapaliti.

Što se tiče tretiranja, preporučujemo obavezno tretiranjem s jednim od organskih tečnih gnojiva sa funkcijom biostimulatora, koji se mogu naći u svim poljoprivrednim apotekama ali i zadrugama s kojima surađujete.

Doziranje izvršiti prema upustvima na preparatima u slučaju stresa.

Dodati biostimulatorima i neki od vodotopivih đubriva ali folijarno (preko lista).

Npr:20-20-20 ili18-18-18, doza 40 grama na 10 litara vode.

Tretiranju dodati neki od fungicida uz savjetovanje sa agronomima na terenu.

Tretiranje izvršiti što prije, jer tako tretirana biljka usvaja hranjiva preko lista do 7 puta prije nego preko korijena, to je kao da im dajete infuziju.

Nadamo se da neće biti više potrebe da pišemo o ovakvim temama.

Dragi malinari, sretno!

Ako imate komentare, pitanja i slično, slobodno nam pišite na E-mail: [email protected], odgovore očekujte u što skorijem roku!

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl. ing. agr.

Related posts

Raspored radarskih kontrola

Dogodilo se na današnji dan

Osvojio drugo mjesto i postavio novi državni rekor

Leave a Comment