Image default
Arhiva

Malina kao strateška grana proizvodnje

Predstavnici više udruženja malinara u Bosni i Hercegovini nisu zadovoljni trenutnim statusom. Svjesni činjenice da je godina bila sušna i da su prinosi smanjeni, malinari žele da se zaštite na taj način što bi malinarstvo dobilo status strateške proizvodnje.

Ulfet ef. Brkić i Muhamed Alagićmalinari iz lijevčanskog sela Dubrave u potpunosti podržavaju zaključke sa susreta predstavnika udruženja malinara, održanih nedavno u Kozarcu kod Prijedora. Iako su ove godine postigli otkupnu cijenu bolju od svojih kolega iz srednje Bosne i drugih dijelova zemlje i Brkić i Alagić smatraju da može mnogo bolje.

Ja sam ove godine ubrao oko 1.300 kilograma. Nemam veliki zasad, a maline sam prodavao mahom ovdašnjim trgovinama, te nešto na veliko. Hladnjačari i nakupci su dolazili i nudili ispod dvije marke za kilogram, što je nedovoljno. Ipak ja proizvodim organsku malinu i ostvarujem znatno veće troškove, rekao je Brkić.

Brkiću je ovo tek druga sezona,a njegovim stopama krenuo je i komšija Muhamed Alagić. Muhamed je zasadio sortu ‘Polka‘ pa ostvaruje berbu i tokom jeseni.

Nije sve tako sjajno kao što se u prvi mah misli. Maksimalna cijena koju sam postizao tokom ove sezone jepet maraka za kilogram, ali radilo se o manjim količinama. Ovih dana malinu berem najviše po narudžbi lokalnih trgovaca, kaže Alagić, koji je nedavno u jednom od plastenika zasadio i jagode.

Dogovor u Kozarcu putokaz malinarima

Malinari iz Dubrava i susjednih sela u Lijevče polju i Potkozarju kažu da vjeruju u dogovor postignut na sastanku udruženja u Kozarcu.

Edin Mameldžija, predsjednik Asocijacije bh malinara kaže da otkupna cijena maline ne smije biti niža od tri marke po kilogramu.

Sve ispod te cijene je neisplativo. Odlučno smo i protiv pojedinih hladnjačara koji nas potcijenjuju niskim cijenama koje nude za prvoklasne maline. Uvjereni smo da je vrijeme da se malinarstvo u BiH proglasi strateškom granom, a malina strateškim proizvodom. Očekujemo povratne informacije od nadležnih ministarstava. Ukoliko nam se ne uduvolji sa traženom cijenom, spremni smo na mirne proteste” , rekao je Mameldžija.

Predsjednik Asocijacije bh malinara Edin Mameldžija kaže da se uzgojem maline u BiH bavi skoro 20 hiljada porodica, a u malinarstvo je indirektno uključeno deset puta više domaćinstava.

Prošlogodišnji urod maline u BiH bio je težak 22 hiljade tona, što nedvosmisleno ukazuje na potrebu da se ova djelatnost uredi sistemski i to u čitavom lancu, od proizvođača do potrošača.

Foto: Boško Grgić

 


Boško Grgić

Svi tekstovi autora

Autor Boško Grgić

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Related posts

Znaš li da je naplaćivanje vrećica s “logotipom” nezakonito

SAVJETNICI

Raspored radarskih kontrola

SAVJETNICI

Biometeorološka prognoza

SAVJETNICI

Leave a Comment