„Mali princ“: Zašto biste obavezno trebali pročitati ovu knjigu?

„Mali princ“ je treća najprevođenija knjiga u historiji, prevedena je na više od 250 jezika i dijalekata, a godišnje se proda oko dva miliona primjeraka. …

To je najpoznatije djelo francuskog pilota Antoinea de Sainta-Exuperyja. Knjiga je napisana davne 1943. godine, a prodana u više od 80 milijuna primjeraka. Status najprodavanije knjige stekla je upravo zbog činjenice da u sebi krije priču koja neovisno o godinama u kojima je čitate nosi novu poruku. Svako novo čitanje otkriva vam novu istinu o životu. Knjiga je ilustrirana i vlastitim piščevim crtežima, koje je koristio kako bi opisao lik Malog princa.

Čitajući ,,Malog Princa” saznajemo dosta o životu, ljepoti ljubavi i prijateljstva, shvatamo da ne treba da se prepustimo svakodnevnoj rutini već uživati u svom životu i njegovim svakodnevnim radostima. Poruka Malog princa je jasna: ljubav i prijateljstvo nemaju cijenu i dalju ljepotu našem životu.

U nastavku donosimo nekoliko prelijepih citata iz ovog djela kojeg preporučujemo da pročitate.

“Zbogom”, odgovori lisica. “Evo moje tajne. Sasvim je jednostavna: čovjek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo…

„To je kao sa cvijetom. Ako voliš jedan cvijet koji se nalazi na nekoj planeti, prijatno je noću gledati u nebo. Na svim zvijezdama cvjeta cvijeće.”
„ Kad budeš gledao nebo, noću, pošto ću stanovati na jednoj od njih, to će za tebe biti kao da se sve zvijezde smiju. Ti ćeš imati zvijezde koje znaju da se smiju!

„Vi uopšte ne ličite na moju ružu, vi još ništa ne značite – reče im on – niko vas nije pripitomio i vi niste nikoga pripitomile. Vi ste kao što je bila moja lisica. Bila je to obična lisica slična stotinama hiljada drugih. Ali ja sam od nje napravio svog prijatelja i ona je sada jedinstvena na svijetu.“
,I uvijek ćete voljeti?”. ,,Ne”, reče ruža ,,jednog dana ću uvenuti i onda će prestati da mi se dive”. ,,Baš čudno”, reče Mali Princ ,, da si ti moja ruža , ja bih te volio i tada”

Vrijeme koje si uložio oko svoje ruže čini tu ružu tako dragocjenom.

Za sve ljude zvijezde ne znače isto. Za jedne, koji putuju, zvijezde su vodiči. Za druge, one su samo male svetiljke. Za učenjake, one su problemi. Za mog poslovnog čoveka one su bile zlato.

Čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.

Mnogo je teže suditi sebi samome nego drugima. Ako uspeš sebi dobro suditi, znači da si pravi mudrac.

Samo djeca znaju što traže.

„Ono što krasi pustinju“, reče mali princ, „to je što se u njoj negdje skriva bunar…

„Da, rekoh malom princu, bilo da je u pitanju kuća, zvijezde ili pustinja, ono što čini njihovu ljepotu nevidljivo je!”

Za Akos.ba piše: Nedim Botić