Made in BiH: Konkurs za odabir autentičkog BiH proizvoda

Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini objavilo je danas konkurs za odabir autentičnog bh. proizvoda, putem kojeg će se podržati odabrane organizacije žena u procesu izrade i komercijalizacije odabranih proizvoda.

Podršku udruženju u realizaciji planiranih aktivnosti pružiće USAID/Sweden FARMA II i Jedinica za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u okviru realizacije IFAD-ovih projekata).

Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH pojasnila je da je cilj konkursa podstaći inovacije i kreativnost, te podržati stvaranje brendiranih i dobro upakovanih tradicionalnih, autothonih proizvoda, koji će bez problema naći svoje mjesto u odgovarajućim kanalima distribucije.

„Ovim projektom želimo ekonomski osnažiti žene u ruralnim područjima, prvenstveno kroz razvoj proizvoda sa dodatnom vrijednosti.

Naše žene su vrijedne i već u kućnoj radinosti prave fantastične proizvode, te nam je namjera pomoći im da to pretvore u profitabilnu aktivnost.“

Fokus ovog konkursa će biti na savjetovanju prijavljenih organizacija na temu komercijalizacije autentičnih proizvoda, kako bi žene u ruralnim područjima ostvarile konkretne ekonomske koristi od razvoja i plasmana takvih proizvoda.

Pored planiranog mentoringa, predviđena je i podrška u razvoju kanala distribucije i promociji proizvoda, a najbolji proizvodi će dobiti i simbolične novčane nagrade.

Ovaj konkurs oglašen je u tri kategorije:

  • Domaći poljoprivredni proizvod (mliječni proizvodi, džemovi, sokovi i sl.)
  • Prirodna kozmetika, ljekobilje i med
  • Tradicionalni ženski radovi (vez, pletenje, heklanje, tkanje)

Više detalja o konkursu će biti prezentirano na planiranim informativnim sastancima, te na web stranici udruženja (www.upzbih.ba).

U prilogu možete naći puni tekst konkursa kao i aplikacioni obrazac.

http://farmabih.ba/