Image default
Arhiva

Mađari žele graditi prugu do Hrasnice

Već nekoliko godina priča se o projektu izgradnje nove pruge, kako bi Ilidža i Hrasnica bile povezane tramvajskim saobraćajem, a kako navode načelnik općine Ilidža Senaid Memić i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, u toku je izrada idejnog projekta, nakon čega će se saznati tačno koliko bi trebalo izdvojiti novca za ovaj veliki poduhvat.

Načelnik Memić je optimističan i uvjeren da bi se uskoro zaista moglo krenuti s realizacijom ovog projekta, s obzirom na to da već ima i zainteresiranih investitora.

dobre vijesti

“Imamo ljude iz Mađarske koji su spremni da nam pomognu finansijski i čekamo da se stvari poslože. Oni su spremni da odmah razgovaramo i o četiri nova tramvaja koji bi vozili na toj relaciji, a da druga faza bude rekonstrukcija te pruge. Problem je što u cijelu priču onda ulazi priča o GRAS-u, a mi nismo za njih zainteresirani, mi smo zainteresirani za priču Ilidža – Hrasnica i kružno, možda do Dobrinje. Zemljište smo otkupili, još samo da odlučimo koja nam je trasa bolja, da li zeleni pojas ili dio ceste.”

Ministarstvo saobraćaja ima volju da realizira ovaj projekat zajedno s Općinom Ilidža, iako su za realizaciju potrebna znatna finansijska sredstva.

“Mi smo već imali nekoliko sastanaka s kompanijama iz Mađarske koje su imale interes da uđu u projekat. Imamo s ovom prugom velike zamisli, to je projekat koji treba da se radi i o kojem se dugo priča i nadamo se da će se uskoro i realizirati”,  istakao je ministar Fišo, dodavši da je svakako uskoro planirano premještanje GRAS-ovog terminala sa trenutne lokacije na Ilidži u Hrasnicu kako bi napravili bolji ambijent.

Related posts

Stanje na cestama

Biometeorološka prognoza

Ako li te ja opandrčim: Prije su roditelji bili red i zakon

Leave a Comment