Image default
Arhiva

Lovely Bags: Od hobija do uspješnog biznisa sa 25 zaposlenih

Na bh. tržištu prisutno je mnogo brendova o kojima naše društvo treba više da govori i podržava ih, jer na taj način podržavamo privredu i ekonomiju.

Svjesni smo da država ne podržava projekte od kojih bi svi imali koristi pa su mali proizvođači primorani svoje proizvode  plasirati uz pomoć svojih sredstava do kojih ponekad teško dolaze.

Da bi jedan mali proizvođač realizirao svoju ideju i predstavio se tržištu mora preći trnovit put ali prije svega mora imati jaku volju i želju.

Za akta.ba o svojoj ljubavi prema modi do realizacije svoje ideje i sad uspješnog brenda Lovely Bags-a iz Tomislavgrada govori njen idejni tvorac Marija Perić.

Marija Perić je diplomirana menadžerica za odnose s javnošću i kako kaže svoju liniju vlastitih torbi pokrenula je iz hobija.

“Do ideje sam došla prije pet godina, kad sam se nakon rođenja drugog djeteta odlučila posvetiti hobiju za koji prije nisam imala vremena, dizajniranju. Pronašla sam šnajdericu koja je moje skice poretvarla u toliko željene torbice i rezultat je bio više nego dobar”, kaže Marija.

FACEBOOK KAO ODSKOČNA DASKA

Kako sve male biznis ideje prvo osvanu na Facebook-u tako je i Marija odlučila, kroz par fotografija predstaviti svoje torbice nako čega je dobila više nego pozitivne reakcije. Godinu dana nakon svog prvog predstavljanja, zbog velike količine narudžbi i zainteresiranosti butika u kojima bi se prodavale torbice, uz pomoć svoje obitelji registrirala je obrt preko kojeg je mogla da svoje torbice  – Lovely Bags prodaje u loklanim modnim trgovinama ali i u Hrvatskoj.

“Iz Tomislavgrada sam i na žalost do sada nisam imala nikakvu podršku lokalne zajednice, a ni države. Nekoliko puta sam se prijavljivala za poticaje i nikada nisam dobila, trenutno čekam rezultate još jednog poticaja, ali ne nadam se puno. Srećom imam podršku obitelji koja mi pomaže u ostvarenju mojih ciljeva. Davno sam shvatila da ukoliko se sami ne potrudite da ostvarite svoje ciljeve i realizujete ideje i ako samo sjedite i čekate da vam neko da neku pomoć za njihovu sprovedbu, onda je bolje da odmah odustanete”, kaže Marija.

Odnos države prema ovakvim malim biznisima ne treba da bude kamen spoticanja, već samo ruka koja će vas gurati naprijed, govori Marija. Lovely Bags je jedan takav brend koji krenuo kao mala Facebook ideja a sada se prodaje u tridesetitri butika u BiH i Hrvatskoj.

60 POSTO TORBICA SE IZVOZI

“Lovely Begs je sada zastupljen na tridesetitri mjesta diljem BiH i Hrvatske, imamo dva samostalna shopa gdje se prodaju samo Lovely bags i sigurno širimo svoju proizvodnju dalje”, kaže Marija.

Ovaj brend se već tri godine izvozi u zemlje regiona pa i u Švicarsku.

“U 2015 godini od ukupne proizvodnje torbica, 60 posto ih je otišlo za izvoz na treća tržišta”, ponosno kaže Marija.

S obzirom da u BiH ne postoji proizvodnja eko kože primorana je da materijale za izradu torbica nabavlja kako ona kaže svugdje. Neke materijale nabavlja u Hrvatskoj, neke u BiH i Turskoj ali i u Italiji.

“Često sam na putu baš zbog biranja materijala i dijelova za izradu nekih novih torbica i uvijek je izazov tražiti nove materijale i uklapati ih u ideje”, kaže Marija.

U svom malom proizvodnom pogonu u garaži privatne kuće zaposleno je preko dvadesetipet žena, zbog čega je Marija posebno ponosna, jer je nekome omogućila da ima posao i pristojnu plaću.

“Nije sve uvijek divno, mukotrpan trud i rad stoji iza svega ovoga, ali vjerujem u sebe, svoj tim i svoj proizvod. Na kraju se sav taj trud sigurno isplati. Imam veliku podršku svoje obitelji, muža koji mi je najveća podrška i vjetar u leđa, tako da se ničega ne bojim”, kaže Marija.

Marija kaže kako jako voli modu, torbice posebno, tako da posao koji radi, radi s velikom ljubavlju.

“Svaki put kad pripremam novu kolekciju, ja sam najsretnija na svijetu, još kad dobijem pohvale za istu, kreativnosti nema kraja. Jako je bitno u životu raditi posao koji te ispunjava, onda se rezultati vide.”

Trenutno puno ulaže u marketing i u sam reklamni proces svog brenda na našem bh. ali i na drugim tržištima.

“Marketing je najbitniji za dobru prodaju i klijenti će to sigurno da prepoznaju. Treba stalno ulagati i tragati za novim rješenjima. Moje klijentice su sve ljupke žene, mnoge od njih su vrlo poznate i cjenjene, kojima moja torbica, popravi, dan , tjedan, prepoznale su svu ljubav i trud koji je uložen u krajnji proizvod … Ženama ipak malo za sreću treba”, govori Marija.

O planovima širenja Lovely Bags-a Marija kaže: “Na jesen nas čeka puno projekata, osvajanje novih tržišta prvenstveno Slovenije, Srbije i Crne Gore.”

I.M.

 

Related posts

Vremenski bilten

FAO ulaže 2,5 miliona maraka u centar za poljoprivredu

Apple proizvodi kao da su stvoreni da se raspadnu

Leave a Comment