Ljubičica, besplatni lijek, svima dostupan

 

Ugodni mirisna ljubičica je prekrasan glasnik proljeća i jedna od najmirisnijih biljki iz svoje porodice. Porodica obuhvata oko 500 jednogodišnjih ili višegodišnjih vrsta. Ovu mirisnu biljku, s prekrasnim ljubičastim laticama, u prošlosti su žene koristile za jutarnje umivanje.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Doktor u kući

Za liječenje, listove treba sakupljati u proljeće, cvjetove kad se otvore, korijenje u jesen,  a cijelu biljku u doba cvjetanja. Suši se u hladu na prozračnom mjestu kako cvjetovi ne bi izgubili boju. Cvijeta od marta do maja. Ponekad ponovo procvjeta u jesen.

Cvjetovi su pojedinačni i nalaze se na dugim stabljikama, a vjenčić se sastoji od pet nepravilnih latica koje su ljubičaste, bijele, ružičaste ili svijetloljubičaste boje. Ne treba i ne smije se poistovjećivati s afričkom ljubičicom, jer to su, zaista, dvije posebne vrste.
Tip zemlje koji joj odgovara je bez naročitih osobina, može i čvrsta ili krečnjačka zemlja, ali svježa. Redovno je treba zalijevati, dva do tri puta sedmično, tako da tlo ne ostane nikada potpuno suho.  Klijanje iz sjemena je nepravilno, jer mnogi rani cvjetovi ne budu oprašeni. Zbog širenja među biljkama treba ostaviti razmak od 20 do 30 centimetara. Sorte s punim cvjetovima naročito su pogodne za ivice gredica.

Iako se brzo šire i izvrsno prekrivaju tlo, danas se još samo ponegdje uzgajaju kao pokrivač tla ili ivica na početku gredice. Kao samonikla biljka raste u svijetlim listopadnim šumama, među grmljem i šikarom, uz puteve  i živice.

U korijenu ima saponina, slično kao i kod jagorčevine, pa se zbog toga koristi za omekšavanje sluzi i lakše iskašljavanje. Sadrži salicilnu kiselinu, alkaloid violi, i odoratin, koji je najljekovitiji sastav u ljubičici, eterično ulje i neke soli, vitamin C, karoten…

Služi za liječenje pluća, vena, bronhitisa, reumatizma, slabe cirkulacije, problema s grlom, stresa, srčanih tegoba, “umornih očiju”.

Nadamo se da Vam ovaj tekst pomaže?