Image default
Arhiva

Ljetna sezona u BiH obara rekorde, naša zemlja interesantna gostima iz cijelog svijeta

Bosnu i Hercegovinu u prvih šest mjeseci ove godine posjetio je 505.991 turista, što je za osam posto više nego u istom periodu prošle godine, zvanični su podaci Agencije za statistiku BiH. Iako se još nije završila, ova turistička sezona može biti proglašena najuspješnijom do sada, kazala je za „Avaz“ federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

U jeku ljetne, već se prave planovi za zimsku sezonu, s posebnim akcentom na vjerski turizam, koji je aktuelan cijele godine.

Trud se isplati

Podatak da je samo u julu kroz Sarajevski aerodrom prošao 109.141 putnik, što je i rekord, dokaz je uspješnosti ove sezone. Broj noćenja u odnosu na prvo polugodište lani uvećan je za 6,9 posto.

Najviše noćenja ostvarile su naše komšije, Hrvati (14,5 posto), a zatim turisti iz Turske (11,1 posto), Srbije (10,9 posto), Italije (6,3 posto) i Slovenije (6,1 posto). Po dužini boravka u BiH prednjače turisti iz Južnoafričke Republike, s prosječnim zadržavanjem od 5,6 noći, Irci sa 3,7 noći, Kuvajćani sa 3,1 noći i gosti s Malte s tri noći.

Ovi podaci dokaz su da se sav trud isplatio, ističe ministrica Đapo.

– Uloženo je dosta truda u promociju cijele Federacije i sada svjedočimo dobrim rezultatima našeg rada. Organizatori SFF-a uradili su odličan posao, vijest o dolasku svjetske zvijezde Roberta de Nira prenijeli su svi mediji širom svijeta i mnogi su tako čuli za našu zemlju. Radili smo dosta i na promociji Sarajeva, ali i Mostara, Međugorja, Neuma, Jajca, Bihaća – govori Đapo.

Đapo: Vidimo rezultate

Pripreme za zimsku sezonu već su počele, a ministrica najavljuje da bi i ona trebala biti mnogo uspješnija od prethodne.

– Poseban akcent stavljamo na vjerski turizam, koji je aktuelan cijele godine. Turiste je potrebno dovesti u zemlju, ali im i ponuditi nešto kvalitetno – dodala je Đapo.

Regulirati rad

Zakon o turističkim zajednicama još u julu 2014. proglašen je neustavnim i do danas rad zajednica nije reguliran. Reforma turističkog sektora je neizbježna, a i u Reformskoj agendi ponuđen je novi zakon o turizmu, kao i potpuna transformacija ovog sektora.

– Mi trenutno radimo na tri zakona: o turizmu, boravišnoj taksi i ugostiteljskoj djelatnosti. Valjan instrument za pospješivanje razvoja turizma jesu i poticaji ili transferi za turizam – zaključila je ministrica Đapo.

Programi vrijedni podrške
Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma kazali su nam da će, nakon dobivanja mišljenja o programima za sufinansiranje iz nadležnih ministarstava, biti objavljen javni poziv.

Programi koji su okarakterizirani kao vrijedni podrške i na kojima će ovo ministarstvo raditi radi razvijanja turizma su: Razvoj i unapređenje planinsko-ruralnog turizma, sportsko-avanturističkog turizma, podrška agencijama koje dovode turiste u BiH, poboljšanje ponude suvenira te podrška manifestacijama međunarodnog karaktera koje će pomoći u dovođenju stranih turista u našu zemlju, kao i građenju brenda i tradicije BiH.

 

 

Autor: N. MANJURA

Related posts

Bosanska priča o Formuli E došla do New York Timesa

Pravi savjeti kako da osvježite kupatilo

Leglo bakterija – Tastatura je 400 puta prljavija od klozetske daske

Leave a Comment