Image default
Arhiva

Ljekovita svojstva i priprema čaja od matičnjaka

Čaj od matičnjaka, poznat još kao čaj od Melise koristi se još od davnina, a mnogi ga nazivaju “eliksirom života”. Miris matičnjaka je opojan i pomalo podsjeća na miris limuna, a njegova ljekovita svojstva pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti.

Čaj od matičnjaka, svojim umirujućim svojstvima najbolje djeluje protiv poremećaja uzrokovanih stresom. Matičnjak može uvelike utjecati na kvalitetu našeg sna pa se zato često preporučuje kao prirodni lijek za nesanicu, kao i za anksioznost, depresiju i napetost.

Svojim umirujućim svojstvima također pomaže i kod simptoma kao što su nadutost, što je posebno korisno za žene koje pate od bolnih menstruacija. Također, čaj od matičnjaka potiče hormonalne aktivnosti pa je zbog toga veoma koristan i kod problema sa štitnjačom.

Koristi se i za poboljšanje zdravlja srca, a osim što njime možete na prirodan način liječiti bolesti srca, konzumiranjem čaja od matičnjaka možete također prevenirati od istih.

Čaj od matičnjaka pozitivno djeluje na imunitet, lokalno se može primijeniti kod liječenja herpesa na usni, a njegova iznimna ljekovita svojstva pružaju još mnoge zdravstvene dobrobiti kao što su:

  • liječenje glavobolje
  • smanjenje visoke temperature
  • ublažavanje mučnina
  • povećanje koncentracije

Priprema čaja od matičnjaka

Priprema čaja od matičnjaka je vrlo jednostavna i upravo zbog toga bi se on svakako trebao naći u vašoj kuhinji. Čaj od matičnjaka vrlo rijetko uzrokuje nuspojave, pa je zato posebno koristan i za djecu.

Jednostavno jednu kaškicu suhog bilja matičnjaka prelijte s čašom vode, ostavite da odstoji par minuta, a zatim uživajte u njegovom opojnom mirisu i okusu.

Prijatno, vaša urednička ekipa portala www.pravisavjeti.info

Related posts

Stižu pare: 150 miliona eura za jačanje zapadnog Balkana

Krajina vrvi materijalom za humor

Mantil sa solarnim panelima puni vaš telefon

Leave a Comment