Image default
Arhiva

Liječenje upale mokraćnih puteva

Upale mokraćnih puteva su najčešće infekcije (uz infekcije dišnih puteva ) i najčešći razlog propisivanja antibiotika. Većina upala mokraćnih puteva uzrokovana je bakterijama, a označava invaziju mikroorganizama u tkivo bilo kojeg dijela mokraćnog sustava. Sam ulazak mikroorganizama u mokraćni mjehur ne znači i bolest, jer ako je mokrenje normalno, bakterije se mogu izlučiti mokraćom. Ako nema redovitog pražnjenja mjehura, bakterije se razmnožavaju i to lako dovede do upale (cistitisa).

Za portal www.pravisavjeti.info: Bejana Purišević studentica medicine

Od uroinfekcija pate i muškarci i žene, ali žene češće jer je kod njih mokraćna cijev kratka, ravna i široka, čime je olakšan prolaz bakterijama do mokraćnog mjehura. Otvor ženske mokraćne cijevi je u blizini otvora vagine i debelog crijeva, pa je stoga izložen većem broju mikroorganizama. Iz istog razloga i kod djece češće obolijevaju djevojčice. Ako se ne liječi, bakterijska se upala širi iz mokraćne cijevi u mjehur te dalje mokraćovodima do bubrega. Tada nastaju komplikacije koje se teže liječe, tako da je važno na vrijeme reagirati i početi liječenje.

Najčešći uzročnik je E.coli, čak 80% upala izaziva upravo ona. E.coli je prirodni stanovnik crijevne mikroflore, ali kad dođe do mokraćnog sustava, množi se i izaziva upalne promjene. Osim
Žene u menopauzi doživljavaju hormonalne promjene koje uzrokuju promjene na koži, suhoću sluznice te utječu i na stanje sluznice mokraćne cijevi. Zbog toga su kod žena u toj životnoj dobi česte uroinfekcije i sklone su recidivima.
Ponekad kod žena i pri spolnom odnosu može doći do unosa bakterije, uzročnika uroinfekcija, u mokraćnu cijev.
Liječenje uroinfekcija
Dovoljno je samo nekoliko sati da se bakterije razmnože te se javlja upala. Liječenje treba početi u što kraćem roku od pojave prvih simptoma.
Kod upala bakterije se zadržavaju u mokraćnom sustavu, stoga je potrebno što prije početi ispiranje mokraćnog sustava odnosno što prije u potpunosti eliminirati bakterije – uzročnike upale.

Liječenje se najčešće provodi antibioticima (isključivo po preporuci liječnika).
Prije nego što vam liječnik propiše lijek, urin se šalje na laboratorijsku pretragu i/ili urinokulturu. Jako je bitno uzorak mokraće uzeti pravilno zbog moguće kontaminacije uzorka. Kod male djece je to veći problem.
Kod svih uroinfekcija, bez obzira na uzrok, potrebno je pridržavati se liječničkih uputa za primjenu lijeka jer jedino tako se možete izliječiti. To se prvenstveno odnosi na terapiju antibioticima koju morate provesti do kraja. Terapija antibioticima najčešće traje 3-7 dana; duljinu liječenja određuje liječnik. Simptomi se mogu povući za dan-dva, ali bakterije ostaju u urinu te se mogu ponovno razmnožiti.

Zbog toga je neophodno da se popije cijela doza antibiotika. U protivnom doći će do rezistencije mikroorganizma na antibiotik. Pravilnom primjenom lijeka koji je propisao liječnik i promjenom životnih navika možemo izliječiti bilo koji oblik uroinfekcije. Bitno je uz antibiotik pridržavati se nekih pravila: piti dosta tekućine, snižavati temperaturu, mirovati i redovito mokriti.

Za portal www.pravisavjeti.info: Bejana Purišević studentica medicine

Related posts

Stanje na cestama

SAVJETNICI

Izmjene Zakona o akcizama trebalo davno usvojiti

SAVJETNICI

Kako postati član društva 4life?

SAVJETNICI

Leave a Comment