Image default
Arhiva

Kupanje je najbolja zabava

Bebino tjelešce je tako sitno, nježno i sklisko, pa je sasvim razumljiv strah i napetost neiskusnih roditelja prilikom kupanja malenog čeda. Zato se prvih dana za taj poslić najčešće potraži pomoć babice ili nekog iskusnijeg iz roda.

No, nakon nekoliko dana mame i tate postaju sigurni u sebe i potpuno zaboravljaju početni strah. A pomoći vam mogu i naši savjeti:

Važno je najprije osigurati dobre uvjete u prostoriji za kupanje. Prvi je – odgovarajuća temperatura. Problem je to i u stanovima sa centralnim grijanjem van grijne sezone, a u ostalim i tokom cijele godine.
Razmislite hoćete li bebu kupati u kadi, u kupatilu. Nezgodno je, jer se trebate stalno saginjati. Najbolji su ormarići ili komode s ladicama koje ispod poklopca kriju kadicu. Tako imate dosta prostora, a bebu kupate stojeći i čuvate leđa.
Potrebne stvari razmjestite tako da vam budu pri ruci. Trebaju vam peškir, čista pelena, odjeća te kozmetički preparati.
Da bi voda za kupanje bila odgovarajuće temperature, prvo u kadu nalijte hladnu pa dolijevajte vruću. Vodu testirajte laktovima, jer ruke odraslih podnose prilično toplu vodu.
Bebu svucite i u vodu uranjajte polako, da bi se postepeno navikla na vodu i osjećala sigurno. Ako se beba boji, umirujte je nježnim riječima. Uranjajte prvo nožice i polako sve više čitavo tijelo, a vrat i glavu treba uvijek podupirati dlanom sa stražnje strane. Slobodnom rukom polako polijevajte bebu vodom. Kad ste završili, umotajte je u peškir, obrišite i obucite. Ako se beba boji kupanja, izvadite je iz kadice i pokušajte sutra.
Sapun&Co.

Za kupanje bebe nije potreban sapun, a ako baš želite, uvijek koristite proizvode za bebe, bilo tekuće, bilo uobičajene krute sapune.

Preparati za kosu

Neke bebe imaju više kose, a neke su gotovo ćelave. Perite je blagim šamponom ili istim sapunom kojim perete tijelo. Većina proizvoda za bebe ne izaziva suze u očima, pa bi bilo dobro koristiti takve proizvode, jer ima djece koja će zamrziti kupanje ako im agresivna pjena dospije u oči.

Related posts

Ako brzo vozis, nisi faca, ti si opasnost! (VIDEO)

Estonija mora pasti u Zenici

Kako? Baš me zanima, kako? Gubici “Elektroprivrede BiH” 21,1 milion KM

Leave a Comment