Image default
Arhiva

Kršćani i Jevreji imaju slobodne dane, muslimanima se osporavaju slobodna dva sata

Još dok nisam pohađao osnovnu školu želio sam znati zašto su subota i nedjelja dani vikenda. Zašto su baš odabrana ova dva dana od svih sedam? Zašto to nije bila npr. srijeda ili četvrtak koji su u sredini sedmice?

Kada su se američki radnici prije nekoliko stoljeća počeli buniti jer su radili u prosjeku dvanaest sati dnevno, sedam dana u sedmici, njihovi poslodavci su im dali slobodnu nedjelju. Ovom odlukom oni su imali mogućnost obaviti misu u nedjelju ujutro i na kakav-takav način se pripremiti za novu tešku sedmicu.

Nakon nekog vremena, kada je jevrejski lobi postao jači, isto su tražili i Jevreji, samo što se ovaj put radilo o suboti koja je njihov sveti dan.

Nije tajna da je većina država pod direktnim utjecajem američkih, tj. zapadnih vrijednosti. Isti je slučaj i s danima vikenda. Vrlo brzo su subota i nedjelja postali neradni dani u većini svjetskih država.

Već par mjeseci slušamo rasprave o famoznoj dvosatnoj pauzi na Univerzitetu u Sarajevu za vrijeme trajanja džume-namaza. Ovu inicijativu uputili su studenti koji godinama moraju vagati između džume i ispita/predavanja. Željeli su da se uvede samo dvosatna pauza kako bi mogli obaviti svoju vjersku dužnost bez da izostaju s nastave.

Ne treba posebno spominjati da su kritike počele od prvog momenta i to od potomaka onih koji su rušili džamije i medrese, koji su ubijali intelektualce i palili njihove knjige, koji su maltretirali i zlostavljali vjernike samo zato što su vjernici i što nisu članovi komunističke partije.

Nepravda i nemilost komunističkog sistema dolazi na naplatu, ali ne kroz iste mjere koje sada muslimani primjenjuju nad njima, naprotiv, dvosatna pauza njih ne treba da tangira, ali ona klica mržnje njima ne da mira. Taj unutrašnji ih je prevladao. Jasno se to vidi u brojnim komentarima ljudi koji opet spominju tu toliko spomenutu riječ “sekularizam”, iako nikada nisu pročitali njenu definiciju.

Nakon što je Senat Univerziteta u Sarajevu usvojio inicijativu Studentskog parlamenta (SPUS) o neodržavanju predavanja i ispitnih rokova na fakultetima UNSA-e petkom zbog klanjanja džuma-namaza, ali i o neodržavanju predavanja i ispita za vrijeme drugih vjerskih obreda koje se mogu zakazati vikendom kada se održavaju molitve drugih vjerskih zajednica, izvjesno je da će, ako Bog da, ova inicijativa uskoro doći na dnevni red i na drugim univerzitetima u Bosni i Hercegovini.

Nije to nešto što je SPUS izmislio. To je praksa u svim razvijenim državama, na najjačim svjetskim univerzitetima. Tamo se ne napadaju muslimani koji žele da obave svoju vjersku dužnost petkom iako su manjina. Štaviše, ti univerziteti im ponude prostorije za molitve kao i karte koje pokazuju kako doći do tih prostorija.

U zemlji u kojoj muslimani čine više od 50% ukupnog stanovništva ponovo se pokušavaju osporiti njihova prava koja uopće ne smetaju pravima drugih. Vidjet ćemo koliko će to još trajati…

Za Akos.ba piše: Ismail Čidić

Related posts

Sponzorirano: Domaći sok od aronije i sadnice maline

SAVJETNICI

Džeko naljutio Spallettija?

SAVJETNICI

Ko si ti da psuješ ALLAHA?

SAVJETNICI

Leave a Comment