Kroz zadruge pomažemo teško zapošljive

Zadruga
Autor: E.Duvnjak-Šalaka

Kroz projekte zapošljavanja i samozapošljavanja boraca i članova njihovih porodica putem boračkih zadruga u organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca, zaposleno je više od 300 osoba direktno, a indirektno tu je 1.000 kooperanata.

Bukvarević: Zaposleno je više od 300 osoba

Bukvarević: Zaposleno je više od 300 osoba

Zadrugarstvom, prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za boračka pitanja, se želi pomoći teško zapošljiva kategorija boraca s obzirom da su u godinama. S druge strane rad u zadrugama je svojevrsna rehabilitacija od ratnih trauma. Ovaj projekat je Bukvarević sa predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja, ovih dana prezentirao u Holandiji, zemlji sa najviše zadruga. Tom prilikom je pozvao zainteresirane kompanije na saradnju sa boračkim zadrugama, kao i da posjete Sajam zadrugarstva koji će se održati u aprilu naredne godine u Sarajevu.

U Holandiji zainteresirani za bosanske maline 

-U Holandiji smo razmjenjivali iskustva u formiranju i funkcioniranju zadruga. Naravno, želimo da se pomognu boračke zadruge u Bosni i Hercegovini kroz evo direktne sporazume o poslovnoj saradnji, s obzirom da mi za april mjesec pripremamo u sarajevskoj Skenderiji veliki sajam boračkog zadrugarstva. Naime, u ove dvije godine imamo formirano 60 boračkih zadruga i želimo da prezentiramo djelatnost zadruga.Na sajam smo pozvali i našu ambasadoricu u Holandiji Mirsadu Čolaković, koju smo i posjetili u Holandiji – kazao nam je Bukvarević.

Dodaje kako u Holandiji ima kompanija koje su zainteresirane za uvoz malina iz naše zemlje.

-Imali smo jedan radni sastanak za zahtjevom koje su to količine, koliko bi boračke zadruge mogle isporučiti. Mi smo bili oni koji su povezali predstavnike boračkih zadruga sa zainteresiranim kompanijama u Holandiji. Radi se o velikim količinama malina. Sve detalje, ugovore o isporukama, cijenama, ćemo vjerovatno imati u aprilu. Postoji kompanija koja je konkretno zainteresirana da otkupi jednu hladnjaču ovdje i instalira je na području Srednje Bosne – isričao nam je Bukvarević.

Objašnjava da će za 2018.godinu zemlja – partner u boračkom zadrugarstvu biti Turska.

Rehabilitacija od ratnih trauma kroz radnu terapiju 

-Ona će nam pomoći oko sajma i obezbjediti određen broj kompanija iz Turske koje su zainteresirane za proizvode boračkih zadruga. Najveći broj zadruga je iz poljoprivrede, ali imamo mi i zadruga koje se bave izradom suvenira, iz oblasti metalne industrije, zanata…Širok je spektar boračkih zadruga. Meni je drago da je taj projekat zaživio i da mi već imamo direktno zapošljavanje, rezultate i veliki broj kooperanata.
U zadrugarstvu imamo dva glavna cilja. Jedan je da se pomogne u zapošljavanju teško zapošljive kategorije boraca s obzirom da su oni već u godinama i ovo im je posebna prilika. A drugi cilj je jedna vrsta rehabilitacija od ratnih trauma kroz radnu terapiju – naglasio je Bukvarević.

Podsjećanja radi, svake godine na web stranci Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata FBiH se mogu vidjeti javni pozivi na kojima boračke kategorije mogu kandidirati svoje projekte.Nakon toga komisija ispred Ministarstva izađe na lice mjesta, boduju svaki projekat, nakon čega ide pravdanje sredstava i praćenje kompletnog projekta.