“Kritične masa Sarajeva”Simbolično je otvorena biciklistička sezona

Biciklisti trebaju da znaju da je ovo jedini projekat koji se bavi sigurnošću biciklista i našim pravima u saobraćaju, kazao Senad Bečković, predsjednik BK Trek team.

Okupljanjem “Kritične mase Sarajeva” u glavnom bh. gradu simbolično je otvorena biciklistička sezona.

Nakon što su se okupili na mostu “Suade i Olge” biciklisti su krenuli u pratnji policije u vožnju kroz centar Sarajeva. Osim otvaranja biciklističke sezone, ovim događajem Biciklistički klub Trek team, koji je organizator Kritične mase Sarajeva, želi podići glas za sigurnost biciklista, za sigurnije ulice i sigurniji prevoz biciklista.

Kritična masa Sarajeva okupila se po 25. put, a danas je proslavila treći rođendan od prvog događaja takve vrste. Prema riječima Senada Bečkovića, predsjednika BK Trek team, na prvom okupljanju je bilo tek tridesetak ljudi, dok je kako je vrijeme prolazilo na događaj znalo doći po nekoliko stotina biciklista, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Dodao je da su Igman i Vrelo Bosne vrlo atraktivne lokacije za rekreativnu vožnju biciklom, ali da veliki problem predstavlja činjenica što je neuvezan dio ceste od Stupske petlje do Ilidže, koju smatra “žilom kucavicom” za bicikliste.

Kritična masa biciklista je svjetski projekat koji je pokrenut u San Franciscu 1992. godine.