Image default
Arhiva

Kraljevska voćka: Podignite raspoloženje i unesite vitamine

Ovo sočno, egzotično voće zbog svojih brojnih dobrobiti za ljudski organizam smatra se jednom od najukusnijih, ali i najljekovitijih namirnica.

Nar povoljno utiče na čitav kardiovaskularni, nervni i koštani sistem, a mnogi naučnici smatraju da uspješno smanjuje rizik od srčanih bolesti, posebno kod gojaznih osoba.

Dnevna doza ovog voća pozitivno će uticati na reguliranje krvnog pritiska i holesterola, a njegovi sastojci, kako tvrde stručnjaci, utiču i na sprečavanje rasta raka dojke, prostate i debelog crijeva.

Osim toga, nar je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma i štiti od dijabetesa, a budući da obiluje različitim vitaminima, posebno A, C i E, predstavlja izuzetno sredstvo za suzbijanje upalnih procesa i virusa.

Nar ima široku primjenu i u svijetu ljepote, pa se smatra eliksirom za kožu. Ulje nara moćno je oružje u borbi protiv starenja, a koži daje elastičnost i svježinu. Pored toga, uspješno se bori i s kožnim problemima, kao što su psorijaza, ekcem i opekotine od sunca.

Za jačanje imunosistema i prevenciju mnogih bolesti, ali i za podsticanje stvaranja serotonina za bolje raspoloženje, stručnjaci preporučuju svakodnevni unos jedne čaše svježe iscijeđenog soka od nara.

Zbog njegovog uticaja na poboljšanje stanja čitavog organizma, savršenog ukusa i široke primjene u domaćinstvu nar, potpuno opravdano, mnogi nazivaju kraljevskom voćkom.

Related posts

U Istanbulu promocija privrednih i investicijskih potencijala Bosne 

SAVJETNICI

Mislite da vas neko prisluškuje ?

SAVJETNICI

Šta je to kalcifikacija tla?

SAVJETNICI

Leave a Comment