Kralj Selman i Katarski emir skupa na samitu GCC-a

Katarski emir Temim ibn Hamed Al Tani, primio je poziv saudijskog kralja Selmana da prisustvuje samitu Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja, koji će se održati 9. decembra u Saudijskoj Arabiji, objavio je katarski dnevni list Al Sharq u utorak. List navodi da je poziv katarskom ministru vanjskih poslova Sultanu ibn Sadu el-Murejhiju predao generalni sekretar Vijeća Abdullatif ibn Rašid ez-Zejani tokom njihovog susreta u utorak.
Najavljeni samit održat će se u ozračju postojeće krize odnosa između Katara i tri druge članice Vijeća: Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Behrejna.

Prema radnom rasporedu samita, nakon svečanog dočeka visokih zvanica od strane zemlje domaćina, fotografiranja za medije i učenja Kur’ana, samit će započeti obraćanjem predstavnika zemlje koja je do sada predsjedavala Vijećem, a to je Kuvajt, skupu će se potom obratiti generalni sekretar Vijeća. Nakon toga će započeti sastanak iz zatvorenih vrata na kojem generalni sekretar podnosi izvještaj o radu, a zatim će se raspravljati o tačkama dnevnog reda trideset i devetog samita Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja.
Nakon svečanog ručka slijedi završna sjednica na kojoj će biti poročitano službeno saopćenje, zatim će saudijski kralj objaviti zatvranje samita. Poslije proglašenja samita završenim, saudijski ministar vanjskih poslova i generalni sekretar Vijeća održat će zajedničku konferenciju za medije.

Zamjenik kuvajtskog ministra vanjskih poslova, Halid Džarallah, ranije je u izjavi za medije kazao kako je Vijeće u fazi priprema za samit, te da se nada kako će samitu prisustvovati visoki zvaničnici zemalja članica.
Vijeće za saradnju zaljevskih zemalja, čije članice su KSA, UAE, Kuvajt, Bahrejn, Katar i Oman, smatra se unijom zemalja arapskog zaljeva. No, ta unija se našla u velikoj političkoj krizi koja narušava njen kredibilitet i predstavlja ozbiljnu prijetnju njenom daljnjem postojanju, nakon što su KSA, UAE i Bahrejn odlučile da Katar stave pod ekonomsku i političku blokadu prije više od godinu i po dana.