Image default
Arhiva

I krajnici mogu ‘pokleknuti’ pred navalom bakterija ili virusa

Krajnici su žlijezde jajolikog oblika smještene s obje strane grla. Uloga krajnika nije beznačajna, kako se misli. Naime, njihova uloga u našem tijelu je prvenstveno obrambena, jer nas oni štite od raznih bolesti. Krajnici su dio imunološkog i limfnog sistema, a zadatak im je, spriječiti prodor bakterija u naš organizam. Baš zbog uloge koju imaju, krajnici često stradavaju, ali da nije tako, odnosno da ih nema, sve bolesti bi mnogo lakše pronašle svoj put dublje u organizmu, pa bi imale jače djelovanje i teže bi ih se liječilo. Zbog svega toga je sada jasno zašto  nam je u interesu sačuvati zdravlje krajnika.

Naime, kod osoba sa slabije razvijenom otpornošću ili prilikom značajnijeg pada imuniteta, krajnici često pokleknu, te dolazi do upale. Upala krajnika ili gnojna angina grla, jedno je od najčešćih oboljenja kod djece i ubraja se među glavne razloge posjeta djece liječniku. Ukoliko bolest poprimi kroničan oblik, pa spriječi tonzile da valjano obavljaju svoju funkciju, oni se uklanjanju kirurškim putem. No, prije toga ih se pokušava sačuvati ako je ikako to moguće.

Dva krajnika u stražnjem dijelu grla dio su prstena limfnih žlijezda koje čuvaju ulaz u dišni i probavni trakt. Krajnici su kod novorođenčeta vrlo mali, ali se postepeno povećavaju, a maksimalnu veličinu dostižu u dobi od šest do sedam godina. Nakon toga se skupljaju, ali ne nestaju poput adenoidnih vegetacija. Krajnici su razmjerno veliki početkom školskog doba kada dišni sustav počinju napadati razni novi mikrobi. Smatra se da krajnici ne dopuštaju spuštanje infekcije u donje dišne puteve.

Tonzilitis je akutna virusna ili bakterijska infekcija krajnika (tonzila), zbog koje katkada krajnici abnormalno oteknu i upale se. Ta se infekcija javlja uglavnom kod školske djece, a povremeno i kod adolescenata i odraslih osoba.

Tonzilitis

Krajnici (tonzile) su par specijaliziranih limfnih čvorova smještenih s obje strane grla, odmah iza i iznad jezika. Ako se liječe antibioticima, simptomi njihove bakterijske upale trebali bi nestati nakon samo nekoliko dana. Danas se liječnici mnogo teže odlučuju na uklanjanje krajnika operativnim putem. To je djelomično zbog toga što se upala krajnika često može djelotvorno liječiti kućnom njegom ili antibioticima, koji smanjuju rizik od mogućih komplikacija. O operaciji se razmišlja ako upala krajnika utječe ne djetetov sluh ili disanje, ili se pojavljuje neuobičajeno često.

Tonzilitis je upala krajnika obično uzrokovana streptokokom, rijeđe virusnom infekcijom. Simptomi uključuju bolno ždrijelo i bol koja se pojačava gutanjem. Bol se često osjeća u ušima, jer ždrijelo i uši dijele iste živce. Vrlo mala djeca ne mogu reći da im je grlo bolno, ali mogu odbijati jesti. Česta je povišena temperatura, općenito osjećaj slabosti, glavobolje i povraćanje. Krajnici su upaljeni i podliveni krvlju. Liječnik može vidjeti gnoj i membranu – bijelu, tanku i ograničenu na krajnike – koja se može oguliti, a da ne dođe do krvarenja. Razmaz (obrisak) ždrijela (uzorak gnoja ili sluzi uzet iz stražnjeg dijela ždrijela držačem koji ima na vrhu vatu) šalje se u laboratorij gdje se bakterije iz brisa kultiviraju i određuje koji su antibiotici protiv njih učinkoviti (biogram i antibiogram).

Treća mandula ili adenoidne vegetacije je limfno tkivo koje se nalazi na stražnjoj stijenci ždrijela, iza nosnih šupljina. Kao i nepčane, treća mandula ima ulogu zaštite od infekcija. Međutim, u određenim slučajevima potrebno ju je odstraniti,  osobito ako uzrokuje smetnje disanja, česte akutne upale uha, sekretorniotitis ili oslabljen sluh zbog disfunkcije Eustahijeve tube. Eustahijeva tuba je cijev koja spaja ždrijelo sa srednjim uhom; prilikom širenja upale iz ždrijela u srednje uho Eustahijevom cijevi ili tubom dolazi do poremećaja sluha. Adenoidne vegetacije mogu se prepoznati prema sljedećim simptomima: nazalni govor – govor kroz nos, hrkanje i disanje na usta, oslabljen sluh, iscjedak iz nosa, dugotrajan kašalj, problemi u govoru, te glavobolja.

Nosna opstrukcija može uzrokovati kroničnu upalu sinusa, postnazalno slijevanje, te bronhitis. Najčešće se javlja kod djece i manifestira se kao otežano disanje na nos i hrkanje za vrijeme spavanja. Rastom se vegetacije obično smanjuju, te je kod odraslih operacija rijetko potrebna.

Zbog upale, djetetovi krajnici obično postanu vidljivo crveni i otečeni. Na inficiranim krajnicima mogu se primijetiti površine s bijelim iscjetkom poput bijelih točkica. Ponekad adenoidne vegetacije (treći krajnik) također mogu biti otečene, iako ih ne možemo vidjeti. To limfno je tkivo smješteno na stražnjem dijelu grla, iznad područja gdje se nalaze krajnici. Drugi znakovi i simptomi angine uključuju:  jaku bol u grlu i teško gutanje,  glavobolju,  povišenu temperaturu i drhtavicu – umor – bolne i povećane limfne čvorove na vratu.

Angina može dovesti do komplikacija ako se ne liječi. Nazovite liječnika ako dijete udovoljava jednom od sljedećih kriterija:  ima simptome angine koji traju dulje od 48 sati, posebno ako su popraćeni visokom temperaturom (39° C ili višom kod djece),  već je bolovalo od angine,  ima grlobolju koja se pogoršava unatoč korištenju antibiotika,  bilo je izloženo gnojnoj upali grla. Odmah potražite liječničku pomoć ako dijete ima poteškoća kod disanja ili gutanja bilo čega, uključujući slinu. Također potražite hitnu liječničku pomoć ako se pojave novi znakovi ili simptomi, kao što su jaka glavobolja, bolovi u prsnom košu, bolovi u zglobovima, osip ili povraćanje.

Komplikacije

Ako se ne liječi, angina može dovesti do nakupljanja gnoja (apscesa) između jednog krajnika i okolnih mekih tkiva (peritonzilarni apsces). Apsces može pokrivati velik dio mekog područja na stražnjoj strani nepca u djetetovim ustima (meko nepce). Ponekad oteklina može biti tako jaka da se nepce i jezik sastanu, priječeći protok zraka, zbog čega disanje postane izuzetno teško. Ponekad, otečeni krajnici ili adenoidne vegetacije (“treći krajnik”) mogu zapriječiti djetetove dišne organe, otežavajući disanje.

Otečene adenoidne vegetacije, limfno tkivo smješteno na stražnjoj strani grla, iznad stražnjeg dijela mekog nepca, može također zatvoriti cijevi koje vode od djetetovog nosa do ušiju (Eustahijeve cijevi). To može dovesti do nakupljanja tekućine koje ponekad ima za posljedicu infekciju srednjeg uha, što može utjecati na djetetov sluh ili razvoj govora. U nekim slučajevima, povećane adenoidne vegetacije mogu čak izazvati hrkanje i utjecati na kvalitetu djetetovog sna.

Neki sojevi streptokoknih bakterija koji izazivaju tonzilitis mogu također izazvati upalu bubrega ili reumatsku groznicu, upalu koja može zahvatiti srce, zglobove, živčani sustav i kožu. To je jedan od razloga zašto je tako važno da dijete u cijelosti iskoristi lijek koji je liječnik propisao za bakterijsku infekciju.

Liječenje

Simptomi virusnog tonzilitisa ublažuju se na iste načine kao i simptomi kod faringitisa. Pri streptokoknom tonzilitisu penicilin se uzima na usta (oralno) tijekom 10 dana – znatno dulje od vremena nakon kojeg se osoba osjeća dobro – kako bi se sve bakterije uništile. Mogu se kultivirati i brisevi ždrijela obiteljskih članova, tako da se može prepoznati i liječiti one koji su inficirani istim tipom bakterija, ali nemaju simptome (bezsimptomni kliconoše).

Rijetko kada je potrebno uklanjanje krajnika osim ako se tonzilitis ponavljano ne vraća ili je samo kratkotrajno svladan antibioticima. Posljednjih godina liječenje angine se izmijenilo. Glavni naglasak više nije na kirurškom uklanjanju djetetovih krajnika (tonzilektomiji). Staro mišljenje, da je većina djece kojima su uklonjeni krajnici manje osjetljiva na prehlade i druge respiratorne bolesti je samo – staro mišljenje. Zapravo, slučaj može biti baš obrnut. Ipak, operacija može biti najbolje rješenje za neku djecu.

Ukloniti krajnike kirurškim zahvatom ili ne, zbog učestalih gnojnih angina, česta je dvojba kad je riječ o ovoj bolesti. Krajnici su živi štit koji sprječava ulazak štetnih mikroorganizama u tijelo kroz grlo. To se pretežno događa bez većih poteškoća, no ipak krajnici mogu “pokleknuti” pred navalom bakterija ili virusa. O tome, je li operacija (tonzilektomija)   najbolje rješenje, svakako treba odlučiti savjetujući se s liječnikom obiteljske medicine i otorinolaringologom.

Nekada su se krajnici uklanjali u uvjerenju da će nakon toga osoba biti manje sklona upalama grla, a danas ih se češće “ostavlja na miru”, jer su lijekovi djelotvorniji. Operacija se obično preporučuje kada su upale krajnika vrlo česte, utječu na opće zdravlje ili ometaju disanje ili sluh. Iako je tonzilektomija najčešći ORL kirurški zahvat, naizgled nezahtjevan i “rutinski”, ne valja je shvatiti olako. Naime, nakon zahvata ostaje otvorena rana koja zacjeljuje bez šivanja, pa je moguće pojačano krvarenje i infekcija. Potrebno je nekoliko tjedana da rana potpuno zaraste. U oporavku se svakako treba pridržavati liječničkih preporuka o prehrani, uzimanju tekućine i ispiranju rane.

Na pitanje, kako spriječiti gnojnu anginu, uz osnaživanje imuniteta, svakako je dio odgovora – osobna higijena, počevši od redovitog i temeljitog pranja ruku, kojim se mogu spriječiti i druge infekcije. U slučaju gnojne angine, najsigurnije je otići liječniku koji će pregledom i brisom grla ustanoviti uzrok angine. Važno je znati pravi uzrok, jer se virusne infekcije ne liječe antibioticima – oni se u pravilu propisuju za bakterijsku infekciju.

Related posts

Morića han na Baščaršiji dobija luksuzni hotel od 6,5 miliona KM

SAVJETNICI

Arabija i ekipa protiv Turske: Gubitak za sve muslimane!

SAVJETNICI

Zašto je Sarajevo novi centar mode i umjetnosti ?

SAVJETNICI

Leave a Comment