Krajišnici od danas imaju posla s novim radarima

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK uskoro će staviti u upotrebu najmoderniji sistem koji će vršiti automatsko prepoznavanje registarskih tablica vozila, čime će se značajno unaprijediti i poboljšati sigurnost u saobraćaju, potvrdio je ministar policije u ovom kantonu Anel Ramić.

Prema njegovim riječima, radi se o digitalnim uređajima koji će biti povezani sa bazom podataka, te će automatski na terenu moći identifikovati vozila koja su počinila saobraćajne prekršaje, pišu Nezavisne novine.

– Na ovaj način policiji će biti pojednostavljeno zaustavljanje takvih vozila, njihovo isključivanje iz saobraćaja, ali i efikasnija naplata kazni – istakao je Ramić, dodajući kako je prednost ovakvih uređaja njihova mobilnost te mogućnost da se koriste stacionarno ili na policijskim automobilima.

Ramić kaže kako ovaj sistem nudi niz mogućnosti, od automatske notifikacije ukradenih motornih vozila, ukradenih i izgubljenih registarskih tablica, kao i registraciju višestrukih prekršilaca u saobraćaju. Prema njegovim riječima, ovaj sistem je pilot-projekat i u narednom periodu bit će testiran na području Bihaća, a potom i u drugim gradovima na području Unsko-sanskog kantona. .

Podijeli objavu
Prethodni članakStanje na cestama
Sljedeći članakSarajevski somun