Image default
Arhiva

Krajiški biser

Grad Cazin nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine.

Teritorija Cazina prostire se na 356 km2.

Relativna gustina naseljenosti iznosi oko 185 stanovnika na 1 km2, zbog čega je Cazin jedna od najgušće naseljeni u Bosni i Hercegovini.
Na području grada Cazin trenutno živi cca 66.000 stanovnika.

Priča o Cazinu i historiji ovog kraja seže dalje od prvih pisanih spomenika koji čuvaju njegovo ime. Pouzdano se zna da je područje Cazina bilo naseljeno u prethistorijskom vremenu, o čemu svjedoče ostaci raznih predmeta od ilovače, kosti, kamena, bronce i željeza pronađeni na lokalitetima Čungar, Gradina , Selište i dr. Jedan od značajnijih dokaza je stara kaciga od bronze pronađena u Čungaru, koja predstavlja vrijedan eksponat prethistorijske zbirke Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

cazin 002

Na osnovu arheoloških iskopavanja u Čungaru dokazano je postojanje neolitske naseobine na ovom preostoru. Kako se u okolicu Bihaća od 8. stoljeća p.n.e. naseljavaju dijelovi plemena Japoda , pretpostavlja se da je ovo ilirsko pleme bilo prisutno i na području Cazina. Kako je glavna cesta što je spajala Dalmaciju sa Podunavljem prolazila upravo Pounjem , smatra se da su početkom nove ere njome Rimljani i došli u ove krajeve. Gušće naseljeno ovo će područje postati tek u srednjem vijeku. Cazin je pripadao staroj državi Hrvatskoj, a pisani izvori govore kako je područje Cazina i Stijene u XIV. st. bilo naseljeno prekovelebitskim plemenom Kačić.

cazin 003

Cazin je 1522. god. postao sjedište kninske biskupije kada se spominje ne samo kao biskupski grad već i kao “varoš”. Nekoliko decenija kasnije kninske biskupe zamijenili su Osmanlije koji su Cazin osvojili 1576. god.

cazin 004

U prvim decenijama osmanske vladavine Cazin je smatran za jedan od najjačih gradova koji kasnije postaje sjedište kadiluka. Austro-Ugarska monarhija zaposjedanje Bosne i Hercegovine završava upravo u ovom kraju, a nova civilizacija i kultura označile su velike promjene i u samom gradu. Krajem XIX. st. Cazin je poprimio sve odlike grada i postao centar istoimenog kotara koji je obuhvaćao područja Cazina i Velike Kladuše. Upravo zbog geografskog položaja ovog kraja svi značajniji momenti historije ostavljali su svoj pečat na ovaj kraj.

Samo pokrenite video, povucite pokazivač koji se nalazi u gornjem lijevom uglu videa i uživajte.

https://www.youtube.com/watch?v=el9ov54olP0

Related posts

Šta Englez misli o Bosni

SAVJETNICI

Elvir Ibišević pozvan u reprenzentaciju BiH za predstojeće susrete naše selekcije u Americi

SAVJETNICI

Biometeorološka prognoza

SAVJETNICI

Leave a Comment