Krajina se ozbiljno okrenula izvozu u EU

U glavnom gradu Austrije je nedavno, u organizaciji Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) i Bosanskog akademskog društva (BAK), održano tradicionalno druženje privrednika, gdje su se sreli vlasnici i direktori bosanskih i austrijskih firmi u građevini, a koji su inače iz Bosne, Sandžaka odnosno Balkana.

Bio je dobar odaziv i dosta vlasnika i direktora firmi sa sjedištem u Cazinu.

Adnan Bajrić, PR menadžer Agencije IBC, koja zastupa i predstavlja krajiške firme u DACH regionu, zahvalio se privrednicima na odazivu i rekao da krajiškim firmama ne treba pomoć nego prilika, niti sažaljenje nego saradnja na obostrano zadovoljstvo.

Bosanska dijaspora je velika prilika za bh. ekonomiju, u razmjeni znanja i vještina, dugoročnoj saradnji na obostrani interes, afirmaciji privrede i turizma koja rezultira sa novim radnim mjestima, što nam je i konačni cilj, jer samo je jedna domovina.

Kasim Alagić, tehnički direktor Cazinskog Limometala, istakao je da ova firma već četvrtu deceniju uspješno posluje ne samo u BiH i na Balkanu, nego i u EU, a povremeno izvozi i na Istok, te skandinavske zemlje.

– Oni koji jednom rade s nama, nastavljaju saradnju i preporučuju nas i drugim firmama, pa tako godinama sarađujemo i izvozimo Austrijancima i Nijemcima, koji su nakon prve posjete našoj firmi i proizvodnim pogonima odustali i od traženja bankovnih garancija jer su vidjeli o kakvoj se firmi radi, izjavio je Alagić.

Vlasnik firme  “Halko”Hakija Halkić, istakao je da iz godine u godinu bilježe rast u proizvodnji i prodaji građevinskog materijala, te da imaju ispostavu u Ljubljani i proizvode stiropor konkurentan i u EU. Radi se također o firmi čije je sjedište u Cazinu.

Također, predstavljeni su i drugi krajiški brandovi u građevini, kao što su I-Crni, Horozović pvc, Tehnoplast, 2B Selotejp, Rolo max i drugi, saopćeno je iz Agencije IBC.
Na kraju, Bajrić je pozvao nove i stare prijatelje i partnere u Bosansku krajinu, koja je dijelom i evropska, koja ima bisere zvane Una i Sana, rekavši da su Krajišnici bolji domaćini nego gosti.

Adnan Bajrić PR menadžer Agencije IBC tvrdi :

Mi, Krajišnici, procese i projekte započinjemo u Bosanskoj Krajini, a završavamo ih u Evropskoj Krajini 🙂