Image default
Arhiva

Krajina napreduje: Milionski projekat izgradnje zaobilaznice

U posjeti Cazinu danas je boravila kompletna uprava JP „Ceste Federacije BiH“. S općinskim načelnikom se razgovaralo o izgradnji obilaznice Cazin za što je osigurano 7 miliona Eura! Načelnik Ogrešević potencirao i izgradnju brze ceste Cazin – Bihać!
Sedam miliona Eura – sredstva su koja bi trebala biti uložena u izgradnju obilaznice Cazin. U dužini od 7,5 km bit će izgrađena na relaciji Ćoralići-Slatina-Mihaljevac. Dio je to programa Modernizacije magistralnih cesta u FBiH, a tim povodom Cazin je danas posjetila kompletna uprava JP Ceste FBiH i sastala se općinskim načelnikom mr.Nerminom Ogreševićem.

„JP Ceste Federacije u Programu modernizacije magistralnih cesta ima jedan veliki projekat koji je vrlo bitan za općinu Cazin. To je izgradnja obilaznice Cazin za što su osigurana sredstva u iznosu od 7 miliona Eura iz kredita EBRD-a. Imamo urađenu projektnu dokumentaciju, trenutno radimo dokumentaciju za objekte na obilaznici koja bi trebala biti dužine 7,5 km. S načelnikom smo razgovarali da, prilikom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, na čemu ćemo raditi iduće godine, imamo kooperativnost općinskih službi, i očekujem da bi već sljedeće godine mogli raspisati natječaj“, kaže direktor „Cesta Federacije“ Ljubo Pravdić.

„Mi, kao što znate, već godinama lobiramo za projekte iz nadležnosti Fed. direkcije cesta za projekte na području naše općine. Naravno da nam je bitna činjenica da je u značajnoj fazi realizacija projekta obilaznice Cazin i što se uspjela pokrenuti priča oko tog projekta“, naglašava načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević.

Općina Cazin već godinama lobira za projekte iz nadležnosti Cesta Federacije na području naše općine. Tako je današnji susret sa upravom „Cesta“ načelnik Ogrešević iskoristio i za potenciranje izgradnje brze ceste Cazin – Bihać, koja bi se naslanjala na već spomenutu obilaznicu i time skratila put do Bihaća.

„Iskoristili smo priliku da istaknemo potrebu da se radi na izvedbenom projektu ceste Cazin-Bihać, za što mi već imamo idejni projekat. To je cesta koja bi se naslanjala na ovu obilaznicu, dionica od 11 km. To je projekat za budućnost i mi ćemo intenzivno lobirati za njega u narednom periodu“, kaže načelnik Ogrešević, naglašavajući kako su obilaznice Cazin i Bihać „prvi značajniji projekti koji se sa federalnog nivoa pokreću u našem kantonu u zadnje dvije decenije.

U odnosu na druge kantone, s tim investicijama s pravom ne možemo biti zadovoljni. Tražit ćemo od naših predstavnika da se mora više ulagati u našu općinu, naš kanton, jer, na kraju krajeva, to su sredstva svih nas“, kazao je mr. Ogrešević.

Stvari su ipak pokrenute s mrtve tačke. Ceste Federacije gradit će obilaznicu Cazin za što su sredstva već osigurana, projekat urađen a iduće godine trebalo bi uslijediti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Related posts

Trikovi kako poboljšati online prodaju

Biometeorološka prognoza

Otvori oči: GMO nas i dalje ubija!

Leave a Comment