Image default
Arhiva

Koristiti organska ili mineralna gnojiva ili ipak kristalone?

Da li ste poljoprivrednik ili se samo imate baštu kao hobi bili ste u dilemi koja gnojiva koristiti! Često se vode rasprave za ili protiv ali ipak bitno je da koristite gnojiva u proizvodnji jer biljke crpe hraniva iz zemlje i neophodno ih je nadoknaditi!

Za portal PRAVI SAVJETI.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Preporučujemo da gnojidbu njiva i vrtova ali i voćnjaka radite na osnovu pedološke analize tla koja u BiH košta 50,00 – 60,00 KM i veoma je korisna.

Kako se radi pedološka analiza tla, pročitajte jednim klikom OVDJE.

Preporučujemo da gnojidbu organskim gnojivima provodite svake 3 do 4 godine u količini zavisno od rezultata pedološke analize tla ali okvirno negdje oko 2 do 4 tone po dunumu. Kad želite računati količinu đubriva za hektarm pomnožite sa 10, jer jedan hektar ima 10 dunuma. Ondnosno od 20 do 40 tona po hektaru.
 Zašto je bitna organska gnojidba?

Organska gnojidba je veoma bitna za sastav i kvalitet vašeg zemljišta. Na kraju to đubrivo se ne potroši sve od strane trenutne kulture, već se iskorištava čak 3 do 4 godine nakon aplikacije, što za mineralna đubriva ne može se reći.

“Organskom gnojidbom održavamo potrebne količine humusa u tlu i poboljšavamo strukturu tla  samim tim ostavljamo svojoj djeci zemlju sa koje će moći nešto imati.”

 

Šta je onda sa mineralnom gnojidbom?         Ipak je lakše vreću kupiti, otvoriti i aplicirati!

Đubrenje mineralnih đubrivima treba vršiti također na osnovu rezultat pedološke analize tla nikako napamet ili kad vidimo komšiju da to radi, radimo i mi. Možda u komšije parcela iako je nu blizini vaše nema isti sastavm strukturu ali ni pH, što može biti pogubno za vašu proizvodnju i rezultate.

Biljkama su potrebna i neka hraniva koja nisu sadržana u organskim gnojivima ili ih nema u dovoljnoj količini. U toj situaciji pribjegavamo apliciranju mineralnih đubriva koja služe da dopune nedostake aplikacije organskih đubriva.

Odnosno da bi potreba biljka bila zadovoljena  za mikroelementima ali i makroelementima.

Dobro, ali još mi je lakše kristalone staviti u prskalicu i aplicirati ih? Šta je sa kristalonima?

U našim tekstovima koristimo što jednostavnije izraze i nastojimo izbjegavati stručne izraze jer ipak ovo je tekst namjenjen svim generacijama.

Termin kristaloni koristimo za vodotopiva gnojiva koja možete kupiti u svim poljoprivrednim apotekama i u raznim formulacijama koje koristite na osnovu rezultat analize tla ali i na osnovu preporuke vašeg agronoma.

Inače, primjena vodotopivih gnojiva pomoću sistema za navodnjavanje ili zalijevanjem ima prednosti pred prihranom KAN-om. Ta prednost se ogleda tako što su kristaloni različitih formulacija i primjenjuju se ovisno o razvojnoj fazi biljke. Na taj način se biljci u određenom razdoblju osigurava potrebna količina dostupnih hraniva i smanjuju se gubici.

Kažu bolje spriječiti nego liječiti, prihranjivanja i gnojidbu radite samo na osnovu rezultat pedološke analize tla i uz dogovor sa agronomima, jer na taj način dajte pravu i oprimalnu količinu, smanjujete troškove i poboljšavate svoje prinose.

Vaš prijatelj i savjetnik

Related posts

Biometerološka prognoza

SAVJETNICI

Bosanski dijamant i kapiten zmajeva Edin Džeko

SAVJETNICI

KAKO OTIĆI PREKO GRANE, A NE OTPASTI S DRVETA

SAVJETNICI

Leave a Comment