Koristite maslac, sir i meso za duži život

U potpunoj su suprotnosti s dosadašnjim savjetima ljekara i naučnika prema kojima se preporučuje smanjen unos masnoća u organizam rezultati velikog istraživanja kanadskih stručnjaka koji upućuju na to da prehrana s malim udjelom masnoća povećava rizik od preuranjene smrti za četvrtinu.

Časopis „Lancet“ objavio je rezultate studije prema kojoj je nakon ankete provedene među 135.000 odraslih osoba iz raznih dijelova svijeta ustanovljeno da su oni koji su izbacili masnoće iz prehrane živjeli kraće od osoba koje su konzumirale maslac, sireve i meso.

Do sada su nas učili da konzumiranje previše zasićenih masnoća utječe na povećanje nivoa holesterola, što u konačnici može rezultirati srčanim bolestima, ali naučnici podsjećaju da osobe koje iz prehrane izbace masnoće nerijetko zamjenu za njih pronađu u proizvodima punim ugljikohidrata, poput hljeba, tjestenine i riže, što znači da u organizam ne unose neke vrlo važne nutrijente.

Prehrana bazirana na ugljikohidratima jedna je od najnezdravijih, a studija koju su proveli kanadski naučnici na 135.000 odraslih osoba u 18 zemalja pokazala je da je među onima koji su konzumirali rafinirane šećere i suhomesnate proizvode, odnosno mesne prerađevine, rizik od preuranjene smrti bio veći za 28 posto.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na kongresu Evropskog udruženja kardiologa održanom u Barceloni. – Već decenijama se smjernice zdrave prehrane fokusiraju na smanjenje masnoća i zasićenih masnih kiselina, ali organizam treba masnoće… u njima su vitamini i esencijalne kiseline koje imaju vrlo važnu ulogu za organizam.

Kada unos masnoća smanjite na najniži nivo, lišavate organizam svih tih važnih minerala – rekla je dr. Mašid Degan (Mahshid Dehghan), voditeljica studije i naučnica na Univerzitetu „McMaster“. Dr. Degan i njene kolege smatraju da nizak unos zasićenih masnih kiselina povećava izglede za preuranjenu smrt za 13 posto, dok konzumiranje veće količine svih vrsta masnoća smanjuje taj rizik za čak 23 posto.

Tvrde da su svi oni koji dnevno u organizam unesu više od 60 posto kalorija iz ugljikohidrata “kandidati” za preuranjenu smrt..