Image default
Arhiva

Koliko smo sigurni? Cijelo selo se zarazilo brucelozom!

Prema informacijama do kojih je Avaz došao u selu Mudrike, dosta je kuća u kojima su svi oboljeli od bruceloze, a mještani tvrde da je bolest na Vlašić stigla sa stokom doniranom iz Turske. “Bilo je oboljenja, kako kod ljudi tako i kod stoke. Sada ih ovdje, u ovom zaseoku, boluje čak dvadesetak”, kazao je jedan od mještana.

Ovom opakom bolešću u Mudrikama su zaražene krave, koze, ovce i ljudi, a što je najgore, virus se čak širio poznatim vlašićkim sirom, koji je bio pripremljen od proizvoda zaražene stoke.

Zbog masovnog oboljenja stoke od bruceloze, u njihovo selo dolazili su veterinari koji su pregledali životinje.

“Ima dosta zaražene stoke koju veterinari uspavaju injekcijama. Sjećam se da su u jednom naletu oboljenja pobijene stotine grla stoke”, ispričao je ogorčeni mještanin.

Uvoz i obavijest

Ureda I dok mještani tvrde da je bolest stigla iz Turske, u Uredu za veterinarstvo tvrde da je uvoz iz te zemlje u BiH zabranjen. “U skladu s propisima na snazi, prilikom uvoza živih životinja na područje BiH, Ured za veterinarstvo BiH priprema uvjete uvoza koji, između ostalog, podrazumijevaju povoljan status države izvoznice po pitanju zaraznih bolesti životinja koje su značajne za međunarodni promet.

Ured za veterinarstvo BiH kroz izdavanje rješenja o nepostojanju smetnji za uvoz, te kontrolu veterinarsko-zdravstvenih certifikata koji prate pošiljke živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, a na kojima se potvrđuje status bolesti u državi podrijetla životinja od nadležnog tijela zemlje izvoznice, osigurava sprečavanje unošenja zaraznih bolesti životinja, te uz praćenje epidemiološke situacije u svijetu, ima mogućnost brze reakcije u slučaju pojave bolesti kroz izdavanje uputstava o zabrani uvoza relevantnih pošiljki.

U slučaju uvoza živih životinja za uzgoj i tov na područje BiH, u skladu s odredbama legislative na snazi, obvezno je provođenje karantena u trajanju od najmanje 21 dana.

Kad je u pitanju Republika Turska, obavještavamo vas da je uvoz živih životinja iz ove zemlje zabranjen dugi niz godina uslijed nepovoljne situacije vezane uz pitanje pojave bolesti slinavke i šapa, te da Ured za veterinarstvo BiH nije izdavao rješenja o nepostojanju smetnji za uvoz živih preživača podrijetlom iz Republike Turske”, kazali su nam u Uredu za veterinarstvo BiH.

Related posts

Veterinari upozoravaju na pojavu bruceloze i Q-groznice

SAVJETNICI

Džamija Ali-Dede Iskenderija u Skender-Vakufu i narodna vjerovanja vezana za nju

SAVJETNICI

Romi mijenjaju imena da bi dobili posao ili kredit

SAVJETNICI

Leave a Comment