Image default
Arhiva

Opasnost za malinare: Bakterijski rak maline

Danas sam bio u situaciji kad mi malinar dođe u radnju sa zaraženom sadnicom maline u ruci u nadi da će dobiti odgovor što manje bolan za njegov malinjak i proizvodnju.

Na prvi pogled zaključim da se radi o bakterijskom raku korijena maline i pomislim… šta da mu kažem…

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl. ing. agr.

Pokušam na što blaži način pojasniti problem i kažem mu nadam se da se nije proširilo po ostatku parcele, za razliku od nekih kolega, koji prvo spominju plug i oranje, prestanak sadnje maline na nekoliko godina nakon čega malinar izgubi nadu i volju da se nastavi baviti malinarstvom.

Ponekad treba pokušati olakšati proizvođačima koji su u problemima, a ne samo iz vedra neba “ori ili zapali” i tako ga dodatno razočarate!

Ukratko pojašnjenje ovog problema.

Rak maline je oboljenje koje izazivaju bakterije, i to:
Agrobacterium tumefaciens – ona  izaziva rak na korjenu i lažnom korjenovom vratu i Agrobacterium rubi -koja izaziva rak izdanaka.

Simptomi pojave bakterija?

Spomenute bakterije na zaraženom dijelu maline stvaraju zadebljanja ili guke.
Ova zadebljanja ometaju malinu u normalnom razvoju i smanjuju prolaz hranjivih materija iz korijena prema ostatku biljke koje koriste za svoj vlastiti razvoj.

Ova bakterija napada i ostale voćne vrste, vinovu lozu i ruže, s povećanjem uzgoja maline, nalazimo sve češće i na malini. Parazit napada podzemne dijelove – korijenov sistem i lažni korijenov vrat idanaka maline.Način ulaska bakterija u biljku.

Više je načina ulaska bakterija u biljku, neki od njih su kroz razne  ozljede i rane na biljci, koje mogu nastati mehaničkim oštećenjima ili rezidbom, veoma češto ih prenesu insekti sa zaraženih biljka na zdrave.

Izdanci zaražene maline prvo zaostaju u porastu, a zatim prekidaju daljnji rast i do kraja vegetacije se vrlo često suše. Pošto malina ima dobru sposobnost regeneracije, ispod zaraženih mjesta javljaju se novi izdanci, koji do kraja vegetacije ne mogu postići normalan porast, jer se postupno zaražavaju i prije nego što donesu rod najčešće se suše.

Kako spriječiti razvoj i prenošenje bakterija?

Kažu bolje spriječiti nego liječiti!

Obavezno koristiti zdrav sadni materijal iz provjerenih rasadnika,
insistirati na popratnoj dokumentaciji koja dokazuje ispravnost sadnog materijala,
obavezno uzimanje računa za sadni materijal,
izbjegavati sadnju sadnica “od komšije”,
nikako ne kupovati sadnice iz zaraženih malinjaka,
ne sadniti maline na parceli gdje je bio slučaj zaraze.

Šta sa zaraženim sadnicama?

Ako imate sadnice koje su zaražene, iskopajte te sadnice i nakon toga ih obavezno iznesite iz zasada i zapalite ih.

Obavezno koristite dezinfekcijska sredstva za dezinfekciju alata i opreme pri kopanju zaraženih sadnica, da ne bi došlo do prenošenja zaraze po ostatku parcele!
Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl. ing. agr.

Related posts

Biometerološka prognoza

Šta je žuta hrđa maline

Stanje na cestama

Leave a Comment