Koliko je bitna higijena pilića

Nastavljamo pisati o bitnim momentima o uzgoju pilića, sitnicama koje su veoma bitne za postizanje boljih rezultata.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

U ovom tekstu osvrnut ćemo se na značaj higijene u uzgoju pilića. Općenito u svakom segmentu život higijena je veoma bitna, tako i u uzgoju pilića. Prostirka o kojoj smo već pisali u prošlim tekstovima je veoma vezana za ovu temu. Jer ne smijete dozvoliti da je prostirka previše vlažna, ne smije da se lijepi, da bude neugodnog mirisa, ali nije dobro ni da je previše suha, jer u tomslučaju stvara se previše prašine.

Kad govorimo o ugibanju pilića, poznato nam je da je granica koja se smatra normalnom oko 5 %, odnosno od 100 pilića ako se desi da ugine 5-ro pilića, to je u granicama normalnog. To su uglavnom pilići koji su bili slabiji, nisu se mogli izboriti za hranu ili su bili bolesni. Takve piliće odmah moramo izbaciti iz prostorija za uzgoj i spriječiti nastanak bolesti.

Što se tiče zdravstvenog aspekta, dobro je da se savjetujete sa svojim veteinarom. Potrebno je uraditi deratizaciju, odnosno uklanjanje štakora, ukloniti sve ptice i spriječiti im ulazak. Spriječiti ulazak druge peradi u prostorije za gajenje.

Posvetite pažnju higijeni vode za piće, pojilica, jer to je idealno mjesto za razvoj bolesti. Redovno vršite čišćenje pojilica koje treba redovno, izliti, očistiti, resušiti i napuniti svježom vodom. Pilićima dajte čistu iprovjrenu vodu.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.