Koliko hrana utječe na pojavu karijesa

Slatkiši, flašice, cucle utječu na to da se karijes pojavi kod sasvim male djece. Zdravi zubi su bitni za opće zdravlje malenih. Nažalost, pokvareni zub, osim što boli, može izazvati i ozbiljne posljedice.

Karijes ili kvar na zubima nastaje zbog razlaganja zubne supstance gleđi i ponekad dentina. Ove zubne komponente razmekšavaju se usljed invazivnog djelovanja mikroorganizama dentalnog plaka na zubima.

Od šestog mjeseca, pa sve do šeste godine života djeteta, kada se pojavljuju prvi stalni zubi, važna je higijena mliječnih zuba.

Utjecaj hrane

Da bi dijete uvečer zaspalo, dajte mu čaj, mlijeko ili omiljeni sok u flašici. Naravno, nakon toga nema pranja zuba i eto podloge za razvijanje bakterija i nastanak karijesa.

Karijes izazvan flašicom – Ovaj karijes brzo se razvija, a javlja se kod male djece koja redovno, pred spavanje, ili čak i noću piju mlijeko ili sokove iz bočice. Ovaj karijes prvo zahvata gornje sjekutiće i vrlo brzo se širi na ostale zube u gornjoj vilici, a kasnije i u donjoj.

Cirkularni karijes – Ovaj karijes izazivaju bakterije iz roda sterptoccocus mutans koje su i inače osnovni izazivači razaranja zubne gleđi. One se vezuju za površinu zuba, oko sebe stvaraju sluzave omotače koji se nazivaju zubni plak.

U zubnom plaku bakterije prerađuju šećere neophodne za sopstvenu ishranu, a kao nusproizvod nagomilavaju se organske kiseline. Te kiseline djeluju na površinu gleđi i narušavaju ravnotežu između mehanizama razgradnje i ponovne izgradnje mineralne rešetke. Minerali se zatim izvlače iz gleđi, ona slabi, gubi svoju providnost i, na kraju, puca. Razaranje se odvija kružno, pa otud naziv cirkularni.

 Provođenje higijene

Roditelji bi trebali šestomjesečnoj bebi početi vaticom i vodom prati zube. Postepeno, kako dijete raste, počinje upotreba četkice za zube, pa i paste za zube. Već s pet godina dijete, uz nadzor roditelja, treba nakon svakog jela prati zube. U tom uzrastu ništa ne može zamijeniti klasično pranje zuba, a pogotovo ne jedenje jabuke.

 Kada kod zubara

Čim vidite pojavu bijelih mrlja na sjekutićima, izuzetno je bitno da posjetite zubara. Jer bez intervencije zubara zubi djelimično zahvaćeni oštećenjem počinju se krnjiti, što dovodi do ozbiljnih upala i jakog bola.

Karijes koji se pojavi oko treće godine života treba ukloniti. Ako se karijes proširi na veću površinu mliječnog zuba, može dovesti do upale živca tog zuba.

Nakon šeste godine života izlaze prvi stalni kutnjaci, pojedini mliječni zubi ispadaju, a većina mliječnih zuba gubi vitalnost. Zato se dešava da, iako su jako kvarni, mliječni zubi u kasnijem uzrastu uopće ne bole.

Zadnji mliječni zubi ispadaju otprilike oko jedanaeste godine života, a neki put ostaju i duže. Higijena i uporno pranje zuba najbolje je i jedino rješenje za djecu svih uzrasta.

Uloga pljuvačke

Pljuvačka štiti zube od karijesa. Ali, njena zaštitna uloga narušava se i kada dijete dobija mlijeko bez ikakvog reda, kada god to poželi. Na taj način pljuvačka ne može ispirati usnu duplju, što izaziva stalno prisustvo mliječne kiseline.