Image default
Arhiva

Koliko BiH godišnje gubi zbog sive ekonomije?

U SAD poslovanje van legalnih tokova teško je kazneno djelo i za aktere sive ekonomije propisane su dugogodišnje zatvorske kazne i oduzimanje kompletne imovine. Takve zakone imaju i Velika Britanija, Švicarska, Austrija, Holandija, Švedska i druge razvijene europske države.

Najveći neprijatelj budžetskog deficita je siva ekonomija. Njen destruktivan utjecaj na ekonomiju je daleko veći nego što možemo i zamisliti. Ekonomski ekspert Dragan Radović, koji se 20 godina bavi proučavanjem sive ekonomije u balkanskim zemljama, uradio je opsežnu analizu za magazin Capital.

Prema procjenama ove analize nivo sive ekonomije u BiH, odnosno promet van legalnih tokova, premašuje pet milijardi eura što budžetske prihode uskraćuje za dvije milijarde eura. „Visina utajenih poreskih prihoda nedvosmisleno zaključuje da te utaje ne vrše siromašni građani koji se bore za golo preživaljavanje“, navodi Radović.

Italija izgubi između 120 i 150 milijardi eura

Italija je zaoštrila borbu protiv utajivača poreza. Sve je počelo kada je prošle godine u medije procurila priča kako brojni Italijani koji se službeno vode kao socijalni slučajevi zapravo voze luksuzne automobile i posjeduju jahte. Prema izvještaju finansijske policije, neplaćeni PDV je iznosio najmanje osam milijardi eura, pa je pokrenut postupak protiv više od 12.000 ljudi. Policija je otkrila i 7.500 pravnih i fizičkih osoba koji dosad uopće nisu bili u poreznom sistemu, a sakrili su oko 21 milijardu eura prihoda.

Stopa sive ekonomije u najrazvijenijim zemljama svijeta ne premašuje deset posto. U Europi prosječna stopa sive ekonomije iznosi  12 posto, a najveći krivci za to su Italija, Grčka i Španija gdje stopa iznosi 30 procenata.

U takozvanim poreznim oazama oko 21 milijarda eura ostaje skrivena i neprijavljena u inostranstvu, a još stravičnije zvuči procjena da Italija svake godine zbog utaje poreza izgubi između 120 i 150 milijardi eura.

Vratimo se s ovog iznosa na naš od oko pet milijardi eura koliko bi naši utajivači poreza trebali vratiti državi. Zaista, šta rade naši istražitelji, šta rade institucije koje bi trebale raditi svoj posao. Da li bi se neko u BiH usudio pitati naše bogataše kako su stekli bogatstvo i da li plaćaju porez?

Related posts

Zašto je teško komunicirati putem facebooka?

Vremenska prognoza

Bošnjaci za predsjednika u VSTV-u dobijaju Ranka Debevec, sin sudije koji je “istraživao” Aliju Izetbegovića i Mlade Muslimane

Leave a Comment