Image default
Arhiva

Koji su simptomi bolesti plavog jezika?

Ovih dana na sve strane priča se o pojavi bolesti plavog jezika na prostoru BiH. Svakim danom dolaze informacije o novim oboljelim stadima.

Želimo Vam ukratko opisati simptome ove bolesti.

Bolest plavog jezika je infektivna bolest ovaca od koje mogu da obole i goveda i koze. Nije zoonoza i manifestuje se edemom (otokom) usana i jezika, uz pojavu erozija i ulceracija na sluzokoži usta i nosa. Uzročnik bolesti je virus iz familije reoviridae i vrlo je otporan u spoljnoj sredini naročito pri niskim temperaturama.

Bolest plavog jezika se javlja najčešće sporadično i sezonski.
Izvori zaraze su najčešće oboljele ovce, zatim goveda i koze. U prenošenju zaraze glavnu ulogu imaju komarci u kojima se virus i umnožava. U epizootiologiji ove bolesti geografske i klimatske prilike (visina, vlaga, toplota) igraju značajnu ulogu zbog razmnožavanja insekata.

Inkubacija iznosi 2-7 dana i u akutnom obliku prvi simptom je povišena tjelesna temperatura koja iznosi 41-42C i na tom nivou se zadržava i do 7 dana. Zatim se javlja tahipnoja i hiperemija usne i nosne sluzokože sa pojačanom salivacijom i iscetkom iz nosa. Nosni iscedak je prvo serozan, zatim purulentan, pa čak i sa primjesama krvi. Na usnama, jeziku i podviličnoj regiji pojavljuje se edem. Otok jezika može biti jako izražen, tako da viri iz usta, a boja mu je tamno plava. Pri ovome epitel jezika može biti oljušten, kao i sluzokoža usta zbog čega se javlja i krvarenje. U nekim slučajevima javlja se i proljev sa primesama krvi, što je vrlo nepovoljan prognostički znak. Vuna opada u pramenovima.
Uz opisane simptome, mogu se javiti promjene na papcima koji su topli i bolni i zato se životnje slabo kreću.

Zavisno od rase i virulencije soja, bolest može da se javi i u vrlo blagom obliku pri čemu jedini simptom je blago povišena temperatura.

Klinička slika daje osnovu za postavljanje dijagnoze, ali ne u svim slučajevima, a sigurna dijagnoza postavlja se laboratorijski dokazivanjem antitela u krvi. Terapija se ne sprovodi i kada se utvrdi bolest plavog jezika sprovode se sljedeće mjere:

  • ubijanje svih životinja na zaraženom gazdinstvu bez odlaganja,
  • neškodljivo uklanjanje leševa pod stručnim nadzorom,
  • vakcinacija u skladu sa posebnim programom vakcinacije.

 

Related posts

Gazza: Mladi Palestinci razvijaju softvere za kompanije širom svijeta

Jesu li Elvir, Danis, Melisa, Mirela i Belma muslimanska imena?

Prijedor: Portret dječijeg pjesnika Muhidina Šarića

Leave a Comment