Image default
Arhiva

Koji smartphone odabrati i kako do njega?

Prije svega nekoliko godina su smartphone uređaji bili rezervisani samo za one sa najdubljim džepom, ali su ekspanzija tehnologije i važnosti interneta doveli do toga da stari telefoni već polako odlaze u historiju, a ni najnoviji modeli više nisu nedostupni. Naprotiv, uz pažljiv odabir modela, operatera i paketa, možete vrlo povoljno doći do svog „posljednjeg čuda tehnike“.

Samsung je na tržištu mobilnih telefona preuzeo primat, prvenstveno zahvaljujući svojoj Galaxy franšizi. Najveći predstavnik ove serije, Note II, maksimalno ističe Samsungovu najveću prednost: sjajan ekran vrlo živih i kvalitetnih boja.

Nalazeći se između smartphone i tablet kategorija, svojom impresivnom dijagonalom ekrana ostavlja odličan utisak pri surfovanju internetom ili pregledanju fotografija, uz sve hardware/software karakteristike ostalih Galaxy uređaja. Uz prosječnu pretplatu (25-30 ili 50 KM), preko BH Telecoma ga možete nabaviti za 884 ili 772 KM, preko HT Eroneta za 689 ili 539 KM, dok preko m:tela košta 849 ili 499 KM.

Ukoliko su vam dimeznije od 15 x 8 cm ipak pretjerane, možete se opredijeliti za S III Mini. Model nešto slabijih operativnih i vizuelnih kapaciteta, ali mnogo kompaktniji i lakši za redovno rukovanje njime bi vas u BH Telecomu stajao 333 ili 220 KM, u HT Eronetu 439 ili 289 KM, a u m:telu 249 ili, pak, samo jednu konvertibilnu marku.

Da Samsung nije sve što Južna Koreja ima da ponudi, dokazao je HTC. Brzo napravivši veliki brand, već su na trećem mjestu po popularnosti u svijetu, a njihov glavni adut je One X. Vrhunski dizajn i izrada, sjajne procesorske mogućnosti i odlična kamera, u kombinaciji sa Android operativnim sistemom, napravili su od HTC One X prvog ozbiljnog izazivača doskora neprikosnovenog Samsung – Apple tandema. Ako želite da provjerite zašto je to tako, u već navedenim okvirima pretplate biste morali izdvojiti, redom: 1310 ili 1198 KM u BH Telecomu, 1109 ili 959 KM u HT Eronetu, 949 ili 599 KM u m:telu.

Veliki povratak u svjetski vrh napravila je Nokia. Velikani ne umiru lako, a finsku kompaniju je u visine vratila Lumia 820. Uz već standardne operativne mogućnosti za najvišu kategoriju telefona, Lumia 820 nudi možda i najbolju kameru u ovom društvu, sa 8 Mpx i renormiranom Carl Zeiss optikom.

Ono što Lumiju dodatno izdvaja od konkurencije je prelijep i potpuno unikatan dizajn, čije neobične linije i boje odlično prati Windows Phone 8 operativni sistem, po mnogima prva verzija Windows OS koja je na potrebnom nivou kvaliteta. Cijene u BH Telecomu su 825 ili 713 KM, u HT Eronetu 499 ili 379 KM, dok je i ovdje m:tel najpovoljniji, sa ponudom od 299 ili 49 KM.

Veći ili manji, šareniji ili diskretniji, sa boljom kamerom ili ekranom – izbor je na vama. Srećom, ponuda android telefona je zaista raznovrsna pa se može pronaći model koji odgovara svačijim zahtjevima.

Related posts

Bosanska komedija preživljavanja

Moj život u Sarajevu: Prelazak na islam Mariam Felisiti iz Gane

Sami Yusuf : Make Me Strong (VIDEO)

Leave a Comment