Koja voda je zdravija – flaširana ili iz česme?

Stručnjaci ističu da to nije uvijek lako. Ono što treba imati na umu je BPA (bisfenol A), hemijski spoj kojeg pronalazimo u velikom broju plastičnih proizvoda. Rezultati istraživanja na temu plastičnih bočica su različiti, prenosi RTRS.

Neki rezultati pokazuju da su potpuno bezbijedne, dok neki pokazuju da izloženost hemijskim jedinjenjima iz plastičnih bočica može uzrokovati oštećenje zubne gleđi, smanjiti želju za seksom i povećati rizik od nastanka gojaznosti.

Postoji još jedan razlog zbog kojega bi bilo bolje da pijete vodu iz česme, naročito ako ste ljubitelj flaširane vode sa ukusom. Ona često sadrži vještačke zaslađivače koji mogu uzrokovati nastanak insulinske rezistencije i dijabetes.

Pijte flaširanu vodu koja je filtrirana
Stručnjaci ističu da je najbolje piti flaširanu vodu koja je filtrirana. Na taj način ste potpuno sigurni da je voda zdrava i tačno znate šta unosite.

U nekim zemljama nije sigurno piti vodu iz česme. Na našim područjima to još uvijek nije problem, ali je važno uzeti u obzir i kvalitet vodovodnih cijevi koje mogu da sadrže štetne spojeve.

Ako ste ljubitelj flaširanih voda, dobro pripazite da sadrže samo vodu, nikakve druge sastojke. Potražite bočice koje ne sadrže BPA ili izaberite staklene.