Image default
Auto kutak

Koja pitanja postaviti prodavcu guma?

Ovo su neke oznake za brzinu: oznaka Q podrazumjeva maksimalnu brzinu od 160 km/sat; R – 170 km/sat; T 190 km/sat; U – 200 km/sat; H 210 km/sat V – 240 km/sat; …..

U prethodnom dijelu teksta pisali smo o ostalim oznakama poput M+S koje znače gume za vožnju po blatu i snijegu, tu su i oznake poput “3PMS- ” koje označavaju auto gume za još ekstremnije zimske uslove i koje su obavezne po našem zakonu o saobraćaju.

Tu su i druge oznake poput maksimalnog pritiska i opterećenja u gumama.

Koje EU Oznake Su Važne Da Budu Na Gumama?

  • Energetske oznake

Energetski razredi na gumama raspoređeni su od A do G, tako je A ekološki najisplativija auto guma koja znači i najmanju potrošnju goriva. G je najneisplativija auto guma, a ukupna razlika od prve do poslednje kategorije je 7,5%.

  • Nivo buke

Uz štednju goriva tu je još jedna važna EU oznaka, a to je nivo buke koji je podijeljen u tri kategorije – jedan talas dodjeljen je jako tihim gumama, dok su tri talasa oznaka za one koje stvaraju buku.

  • Prianjanje na mokrom

I treća, možda najvažna EU oznaka je prijanjane gume na mokrom, odnosno njena djelotvornost pri kočenju na mokrom kolovozu. Kao i kod potrošnje goriva, auto gume su označene od A do G, pri čemu A kategorija podrazumijeva i najbolje prijanjanje. U praksi to znači da će auto gume sa oznakom A pri brzini od 80 km na sat da se zaustavi 18 metara prije nego gume sa oznakom G.

Šta Nam Govori Dubina Profila Guma Za Auto?

Sada kada znamo mnogo o gumama, vrijeme je da se vratimo osnovama – dubinu profila guma i zašto je važna. Dok zakoni sa jedne strane u različitim zemljama propisuju različite minimume za profile auto gume, stručnjaci iz auto industrije su saglasni da dubina gaznog sloja kod zimskih i all sezon guma ne smije biti ispod 4 mm.

Razlog je jednostavan – plići gazni sloj znači duži zaustavni put, a gume su samim tim opasnije, u zimskim uslovima veća je mogućnost proklizavanja.

Da Li Kupiti Nove Gume, Polovne Gume Ili Protektirane Gume?

U odgovoru na pitanje da li kupiti nove gume, polovne gume ili protektirane gume ne treba biti mnogo pametan. Dakle, glasi da uvijek idete na kupovinu novih guma.

Međutim, uz puno razumijevanje teške ekonomske situacije logično je da će izbor auto guma diktirati bužet. Upravo je to dovelo do velike potražnje protektiranih auto guma, a ako se pitate šta je to – riječ je o istrošenim, već korišćenim gumama na koje je presvučen novi habajući sloj.

Ukoliko imate sreće, možete pronaći solidne polovne auto gume nekog od premium brendova koje će vas poslužiti sezonu, dvije – uostalom bar znate šta kupujete. Kada je riječ o protektiranim gumama tu doslovno kupujete mačka u vreći.

Koja Pitanja Postaviti Prodavcu Guma?

Nakon što se detaljno pročitali ovaj tekst neće ostati mnogo pitanja koja možete postaviti prodavcu auto guma.

Možda je važnije da razmislite o tome koja pitanja postaviti sebi pri kupovini auto guma. Savjetujemo vam da preispitate vaše navike i potrebe koje će vam pomoći da lakše odaberete najbolje gume za vaš automobil. Ne bi bilo loše da provjerite koje gume preporučuje proizvođač automobila kojeg vozite, kakav vam je stil vožnje, koje su vaše najčešće relacije, da li je to gradska, brdska vožnja, kakvi su putevi, vremenski uslovi i slično.

Takođe dva važna pitanja su i kojom prosječnom brzinom vozite, kao i koliko kilometara prelazite na godišnjem nivou – sve zajedno će pomoći vama, ali i vašem prodavcu da nađete najbolje rješenje za vaše vozilo.

Nadamo se da ste čitajući ovaj tekst uspjeli da dođete do svih odgovora na pitanje koje gume kupiti za vaš auto.

Related posts

Ove stvari ne biste trebali držati u autu, a sigurno to radite

Kolika je kazna za neposjedovanje zimske opreme ?

Savjetujemo: 5 opasnih mitova o vožnji u zimskim uslovima

Leave a Comment