Image default
Arhiva

Koja je istina o petku 13.

Sujevjerje petka 13. potiče od Kršćana, a sa islamom i muslimanima nema ništa zajedničkog. Kršćani vjeruju da je petak kada pada trinaestog u mjesecu nesretan dan za sve ljude, osim za one koji su rođeni u petak trinaestog.

Piše: Sanin Musa prof.

Srž ovakvog kršćanskog vjerovanja jeste njihova dogma po kojoj je petak dan u kojem je razapet Isus Krist, te stoga taj dan smatraju nesretnim. Osim toga vjerovali su da se vještice sastaju u noći petka na subotu.

Također, broj 13 ukazuje na broj učesnika posljednje tajne večere, kada je Isusa izdao Juda Iskariotski. Pored ovoga, 13-ta karta tarota ukazuje na smrt, prikazana je kao kostur koji drži kosu za košenje. Više od svega, udruženje vještica je uvijek imalo 13 članova.

Zbog svega pobrojanog, broj 13 kod Kršćana se uvijek izbjegavao, a pogotovo petak 13. Sa islamom ovo praznovjerje nema ništa zajedničko.

Naprotiv, petak kao dan je sedmični bajram muslimana, to je dan džume, te muslimani ne bi smjeli dane smatrati sretnim ili nesretnim, pa bio to i petak trinaesti.

Sanin Musa, Islam protiv sujevjerja,

Izvor i obrada: www.pravisavjeti.info

Related posts

Društvene mreže

SAVJETNICI

Žena ima 270 kg i izašla van prvi put nakon 7 godina

SAVJETNICI

Fahrudin Sinanovic o vaktu i zemanu

SAVJETNICI

Leave a Comment