KOD SARAJEVA JE JEDNA OD POSLJEDNJIH PRAŠUMA U EUROPI

Jedna od rijetkih prašuma u Europi je Perućica u Nacionalnom parku Sutjeska koji je ujedno najstariji i najveći nacionalni park u BiH. Osim prašume u parku se nalazi i najviši vrh u BiH – Maglić koji je visok 2386 metara.

Prašuma je tip je vegetacije kojim se nazivaju one šume koje su se od svog nastanka razvijale bez utjecaja čovjeka, odnosno nastale su djelovanjem prirode. To znači da ljudi svojim djelovanjem nisu nikako uticali na proces života u ovoj prašumi. Zbog toga je naučnici obožavaju te je čak nazivaju i prirodnim laboratorijem.

Ovdje se mogu pronaći stabla visoka preko 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Dosadašnji rekorder, stablo visoko 62 metra nedavno je palo. Većina stabala u Perućici starija je od 300 godina, a smatra se da je sama šuma starija od 20.000 godina.Tamo već godinama buja bogata vegetacija, a zasad je registrovano 170 vrsta drveća i grmlja te 1000 vrsta zeljastog bilja od čega su brojne vrste endemske . Zbog toga je Perućica 1952. proglašena područjem od posebnog znanstvenog značaja, a od 1954. je i pod zaštitom države kao prirodni rezervat, piše 24sedam.com.

Iako malo područje, Perućica usljed utjecaja geoloških i klimatskih uvjeta, posjeduje izvanredno bogatu floru i faunu. Naime, njena vrijednost i značaj ogledaju se prvenstveno u njenom bogatom skupu šumskih zajednica koju čine crna i bijela joha, hrast kitnjaka, grab i crni bor, predplaninsko bukovo drvo i klekovina bora, smreka, jela, i mnoge druge vrste kakve, praktično, više i ne postoje u Europi.

Prašuma Perućica – jedinstvena po svojoj ljepoti

Perućica je jedna od najbogatijih prašumskih kompleksa u Europi. Njena ljepota ogleda se, prije svega, u ekstremnoj raznolikosti pejzaža od brojnih, pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, prostranih planinskih pašnjaka, riječnih kanjona i krša, sve do visokih, planinskih vrhova. U blizini se nalaze čarobna glečerska jezera Zelengore, koja su, zbog svoje ljepote, nazvana gorske oči. Duboki kanjoni rijeka i veliki broj potoka i bistrih ledenih izvora nalaze se u njoj, a jedan od njih je i Perućički potok čiji se vodopad Skakavac spušta niz liticu visoku oko 80 metara.

Prašuma Perućica zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. Vegetacija je toliko gusta da je šuma na nekim dijelovima neprohodna. Perućica predstavlja mali ostatak iskonske prirode sa bogatim multifunkcionalnim biodiverzitetom i zaslužuje da u potpunosti bude zaštićena za sadašnje i buduće generacije.